Print this page

YouTube celosvetovo zablokoval kanály spojené s ruskými štátnymi médiami Reprofoto youtube RT

Internetová platforma YouTube s okamžitou platnosťou celosvetovo zablokovala všetky kanály spájané s ruskými štátnymi médiami. Zdôvodnila to pravidlami, ktoré zakazujú obsah popierajúci či zľahčujúci dostatočne podložené informácie o násilných činoch, informovala agentúra Reuters. Vlastníkom YouTube je americká spoločnosť Google zo skupiny Alphabet.

Prevádzkovateľ najväčšej svetovej platformy na zdieľanie videí už na začiatku tohto mesiaca kvôli situácii na Ukrajine zablokoval v Európe kanály spojené s ruskou televíziou RT a webom Sputnik.

"Naše pokyny pre komunitu zakazujú obsah popierajúci, zľahčujúci alebo bagatelizujúci dostatočne podložené násilné udalosti, a preto odstránime obsah týkajúci sa ruskej invázie na Ukrajinu, ktorý tieto zásady porušuje," oznámil hovorca YouTube Farshad Shadloo. "V súlade s tým s okamžitou platnosťou tiež globálne zablokujeme kanály na YouTube spájané s médiami financovanými ruským štátom," dodal.

Ruské štátne médiá o vojne na Ukrajine môžu informovať iba v súlade s úradmi, teda ako o "špeciálnej vojenskej operácii". Dva dni po začatí ruskej ofenzívy im cenzúrny úrad Roskomnadzor nariadil, aby zmazali svoje príspevky s výskytom slov útok, invázia alebo vyhlásenie vojny. V opačnom prípade riskujú pokutu alebo zákaz činnosti. Za šírenie takýchto "falošných správ" ohľadom ruského vojenského angažmánu na Ukrajine od minulého týždňa v Rusku hrozí až 15 rokov väzenia.