Print this page

Rusko zablokovalo Instagram, užívateľom odporúča vlastné siete (VIDEO) Reprofoto youtube Frantic Leaks

Sociálna sieť Instagram je oddnes v Rusku nedostupná. Aplikáciu nemožno obnoviť a na stránky sa nemožno dostať inak ako s použitím virtuálnej privátnej siete (VPN), píšu reportéri agentúry AFP. Obmedzenie prístupu na platformu, ktorú prevádzkuje americká spoločnosť Meta Platforms, oznámil v piatok ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor. Po sieti sa podľa neho šíria materiály obsahujúce nenávistné prejavy voči ruským občanom.

 Roskomnadzor minulý týždeň avizoval, že obmedzenie začne platiť od dnešnej polnoci (od nedele 22:00 SEČ); zablokovanie odvtedy hlásia ruskí používatelia sociálnej siete či mimovládne organizácie NetBlocks, ktorá sa zaoberá sledovaním prevádzky na internete.

Cenzúrny úrad podľa agentúry TASS platformu pridal do registra zakázaných stránok a o blokácii informoval prostredníctvom newslettera. V ňom zároveň používateľov Instagramu upozornil, že Rusko má vlastné podobné platformy - VKontakte a Odnoklassniki.

"Dúfame, že prechod na tieto stránky pre vás bude rýchly a že v budúcnosti objavíte nové možnosti komunikácie a podnikania," citoval TASS z oznámenia Roskomnadzoru. Instagram je veľmi populárny medzi ruskou mládežou, pre mnoho ruských malých a stredných podnikateľov aj umelcov či remeselníkov sa navyše stal kľúčovým nástrojom na internetový predaj, pripomína AFP.

Ruská prokuratúra na obmedzenie prístupu na Instagram vyzvala po správe agentúry Reuters, podľa ktorej spoločnosť Meta umožní používateľom v niektorých krajinách vyzývať k násiliu proti ruským vojakom v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Prokuratúra tiež požiadala súd, aby označil firmu Meta za extrémistickú organizáciu.

Roskomnadzor už skôr zablokoval prístup k sociálnej sieti Facebook, ktorú taktiež prevádzkuje Meta. Opatrenie zdôvodnil tým, že táto sieť diskriminuje ruské médiá. Obmedzovať začal aj prístup k sieti Twitter.