Print this page

Ruský súd zakázal v krajine Facebook a Instagram Ilustr. foto: Facebook Roskomnadzor

Ruský súd v krajine zakázal sociálne siete Facebook a Instagram. Americkú spoločnosť Meta Platforms, pod ktorú tieto siete spadajú, potom súd za toleranciu násilia označil za "extremistickú organizáciu". Služba WhatsApp môže v krajine fungovať ďalej. Informovala o tom agentúra Reuters. Meta Platforms sa k veci zatiaľ nevyjadrila.

"Rozhodnutie sa nevzťahuje na činnosť aplikácie na posielanie správ WhatsApp spoločnosti Meta, pretože nie je úplne funkčná pre verejné šírenie informácií," uviedol súd.

Rusko už skôr zablokovalo prístup k facebooku. Cenzúrny úrad Roskomnadzor to zdôvodnil tým, že prevádzkovateľ siete diskriminuje ruské médiá.

Instagram bol zablokovaný, keď spoločnosť Meta uviedla, že umožní používateľom sociálnych médií na Ukrajine zverejňovať správy vyzývajúce na násilie proti ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi aj proti ruským vojakom, ktorých Moskva 24. februára vyslala napadnúť Ukrajinu.

Označenie "extremistická organizácia" bolo predtým vyhradené skupinám ako Taliban alebo Islamský štát, neskôr sa ho dočkali aj Svedkovia Jehovovi či Fond boja s korupciou (FBK) opozičníka Alexeja Navalného, ​​pripomenula agentúra Reuters.