Print this page

Eva Güttlerová sa stala výkonnou riaditeľkou denníka Štandard Foto: Linkedin E.G.

Výkonnou riaditeľkou internetového denníka Štandard je od 1. apríla Eva Güttlerová. Do projektu Petra Núñeza a Jaroslava Danišku prišla z ministerstva práce a sociálnych vecí, kde bola riaditeľkou kancelárie štátneho tajomníka.
Aktualizácia (pod článkom) k odchodu Slovenského branca z redakcie a k "Slovu o vlastných radoch" Jaroslava Danišku.

Eva Güttlerová bola v minulosti hovorkyňou Slovenskej sporiteľne či Orange. Dlhé roky bola spolumajiteľkou PR a komunikačnej agentúry Arthur Media, ktorú v minulosti spoluvlastnil aj aktuálny minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak a neskôr jeho manželka Andrea Krajniaková.
Güttlerová odišla z Arthur Media k 31. marcu, svoj podiel predala manželke Milana Krajniaka Andrei Krajniakovej.
Zároveň k tomuto dátumu odišla aj z ministerstva.

 Online projekt s názvom denník Štandard začal vychádzať v októbri 2020. Aktuálne ho vydáva Vydavateľstvo Štandard, a. s., v ktorom 60 percent akcií vlastní producent Peter Núñez a 40 percent švajčiarska spoločnosť Saidler & Co.
Šéfredaktorom je Jaroslav Daniška – bývalý redaktor z Týždňa, neskôr Postoja, ktorý pripravuje v RTVS reláciu Do kríža, jej autorom je Núñez.

Denník Štandard má klasickú redakciu ale aj externých prispievateľov či komentátorov, medzi ktorých patrí napríklad bývalý minister vnútra Vladimír Palko, rakúsky publicista Martin Leidenfrost alebo bývalý analytik SFPA a bývalý redaktor TASR Juraj Hajko.
Medzi redaktormi je napríklad bývalý reportér RTVS či .týždňa Matej Gašparovič ale aj známe mená dezinfoscény.

Slovenskí branci - redaktor denníka Štandard Juraj Orolín v strede FOTO: Slovenskí branci

Zástupcom šéfredaktora je bývalý redaktor Parlamentných listov Peter Števkov, členom redakcie je bývalý redaktor Zem a Vek Tomáš Dugovič, editorom je bývalý redaktor Trendu a bývalý šéfredaktor Parlamentných listov Igor Matloň. Z Parlamentných listov bol aj ďalší redaktor Tomáš Pilz, ktorý už pre denník pravdepodobne nepíše. Jedným z hlavných redaktorov je Juraj Orolín, ktorý bol popredným členom pochybného polovojenského združenia Slovenskí branci.

Zaujímavosťou je, že spomínaní redaktori majú zverejnené k svojim menám vizitky o tom, kde študovali a pracovali, no nikto z nich Zem a vek, Parlamentné listy či Slovenských brancov nespomína, hoci mnohí tam pôsobili roky.

Bývalý Slovenský branec v Štandarde skončil

Aktualizácia 12. 4.: Po zverejnení môjho článku o tom, že redaktor Štandardu Juraj Orolín pochodoval v radoch Slovenských brancov, už pre Štandard nepíše. "Ukázalo sa, žiaľ, že o jeho minulosti som nemal úplnú informáciu, preto sme sa po vzájomnej dohode museli rozísť," napísal v reakcii Slovo o vlastných radoch na tento článok šéfredaktor Jaroslav Daniška. Nepozdáva sa mu, že som Orolína označila za jedného z hlavných redaktorov. Za "jedného z hlavných redaktorov" Štandardu som ho označila preto, lebo patril medzi najproduktívnejších autorov tohto webu -  hoci Štandard začal vychádzať len v októbri 2020, Orolín napísal takmer 600 textov. Daniškovi sa ďalej nepáči, že som mu pri článku "nezavolala": "To všetko a mnoho iného by sa Mirka Kernová dozvedela, keby mi pri písaní článku o Štandarde jednoducho zavolala. Tak ako toľkokrát v minulosti, ani teraz sa – žiaľ – neunúvala. Škoda," napísal Daniška, ktorý sa snaží naznačiť, že redakciu som pre písaní článku neoslovila.

Čo nie je pravda. 

Zaslala som otázky novej výkonnej riaditeľke denníka Štandard (dokonca cez tri platformy - cez SMS, linkedin aj facebook): ako komentuje svoj nástup do Štandardu, či s jej príchodom nastali v denníku aj ďalšie zmeny a či sa bude okrem Štandardu venovať aj ďalším aktivitám, napríklad v agentúre Arthur Media. Aj sme spolu telefonovali, rozprávali sa. Potvrdila svoj príchod do Štandardu no priamo na otázky odpovedať nechcela s s tým, že v redakcii chystajú zmeny. Dohodnem sa s majiteľom aj so šéfredaktorom, kedy odkomunikujeme ďalšie novinky a ozvem sa, čo povedala do telefónu a následne napísala aj do správy.


Daniškovi sa ďalej nepáči, že som pripomenula, že niektorých zo súčasných či minulých redaktorov Štandardu som označila za prispievateľov dezinfoscény. Platformy Parlamentné listy, Parlamentní listy a Zem a vek, pre ktoré prispievali, sú šíriteľmi dezinformácií.

Miroslava Kernová