Print this page

Na webe ČT visí kópia zväzku ŠtB Andreja Babiša

Pojednávanie, v ktorom veľkopodnikateľ spochybňuje pravosť informácií v spise, je naplánované na október. 

 Pozostatok spisu, ktorý na Andreja Babiša viedla socialistická Štátna bezpečnosť, v týchto dňoch púta pozornosť českých médií. Veľkopodnikateľ Andrej Babiš, ktorý stojí aj za slovenským vydavateľstvom Ecopress (Hospodárske noviny), kandiduje so svojou stranou ANO do českého parlamentu.

Kópiu pozostatku spisu dnes zverejnil webe ihned.cz, už v roku 2011 ho zavesila na svoj web aj Česká televízia a web E15.

Podľa spisu viazací akt spolupracovníka ŠtB bol vykonaný vo vinárni U obuvníka v roku 1982. Babiš získal krycie meno Bureš a heslo pre kontakt bolo: "Nesiem vám materiály od pána Bureša." V spise sa okrem iného píše, že kandidát bol vyťažený k ohlasom na úmrtie Brežneva, alebo, že chápe morálnu povinnosť pracovníka zahraničného obchodu prispievať k ochrane československej ekonomiky pred nepriateľskou činnosťou. Babiš v 80. rokoch pracoval v podniku zahraničného obchodu Petrimex a v roke 1985 s ním ŠtB údajne podľa kópie spisu prerušila spoluprácu, pretože odcestoval na dlhodobý služobný pobyt do Maroka.

Podľa ihned.cz "z Babišovho zväzku vyplýva, že podnikateľ bol od roku 1980 údajne dôverníkom tajnej polície a v novembri 1982 se stal jej agentom." Andrej Babiš tvrdí, že s ŠtB nespolupracoval a spoluprácu s ŠtB nikdy nepodpísal. Tvrdí, že v čase stretnutia, o ktorom píše spis, bol v zahraničí.

Podnikateľ podal žalobu na slovenský Ústav pamäti národa, domáha sa verdiktu, že bol vo zväzkoch ŠtB neoprávnene. Súd by mal pokračovať teraz v októbri.