Print this page

Rusko uložilo Googlu pokutu, za to, že neodstránil chybné informácie o "invázii" Ilustr. foto: Facebook Roskomnadzor

Rusko vymeralo americkej internetovej spoločnosti Google pokutu štyri milióny rubľov (cca 40 tisíc eur). Firma podľa úradov neodstránila zo svojho kanála YouTube chybné informácie o zvláštnej vojenskej operácii, ako Moskva označuje inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom dnes agentúra TASS.

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor začiatkom tohto mesiaca uviedol, že podniká kroky na potrestanie Googlu za "šírenie falzifikátov" na kanáli YouTube. Už skôr americkú spoločnosť varoval, že dostane pokutu, pokiaľ nariadenie nedodrží.

Google začiatkom marca prestal predávať on-line reklamu v Rusku. Rozhodnutie sa týka jeho rovnomenného vyhľadávača, platformy YouTube aj externých partnerov, ktorí prostredníctvom Googlu publikujú obsah. Firma tiež prestala vo svojej službe Google News (Správy Google) zobrazovať weby médií financovaných ruským štátom. Platí to okrem iného pre televíziu RT, spravodajský server Sputnik alebo pre tlačovú agentúru TASS. Roskomnadzor potom na konci marca v krajine Google News zablokoval.

Moskva a Google sú v dlhodobom spore. Ruské úrady americkej firme vymeriavali pokuty za obsah považovaný v krajine za nelegálny už predtým, než ruská armáda 24. februára napadla susednú Ukrajinu s odôvodnením, že ju chce zbaviť nebezpečných nacionalistov.