Print this page

Vznikol nový spravodajský web Novyny.sk

Na slovenskom mediálnom trhu odštartoval nový spravodajský web o Slovensku v ukrajinčine. Vznikol ako spoločný projekt anglických novín The Slovak Spectator a denníka SME. Projekt finančne aj technologicky zastrešilo vydavateľstvo Petit Press.

„Rozhodli sme sa využiť naše skúsenosti a pomôcť rastúcej ukrajinskej komunite na Slovensku, keďže obsah pre cudzincov žijúcich u nás pripravujeme už viac ako 27 rokov,“ povedal vydavateľ The Slovak Spectator Ján Pallo.

Stránka www.novyny.sk funguje na doméne sme.sk. Prináša odpovede na praktické otázky týkajúce sa života na Slovensku ale aj správy z politiky, biznisu či kultúry. Nechýbajú tipy, kam sa vybrať na výlet na Slovensku.
Na webstránke denne pribúda nový obsah.

Hlavným cieľom je prinášať informácie o dianí na Slovensku pre ľudí z Ukrajiny v ich rodnom jazyku. K už hotovému obsahu sa postupne pridávajú odpovede na ďalšie otázky, ktoré pomáhajú pri riešení rôznych životných situácií, píše v tlačovej správe vydavateľ.
„Web vznikol z praktických dôvodov, pretože pre cudzincov je dôležité, aby poznali dianie v krajine, kde žijú. Ale je to aj gesto, ktorým chceme vyjadriť, že nám záleží, aby sa Ukrajinky a Ukrajinci na Slovensku cítili ako doma,“ hovorí šéfredaktorka The Slovak Spectator, Michaela Terenzani.

Výstupy pre www.novyny.sk pripravuje v spolupráci s redakciou The Slovak Spectator šesť ukrajinských kolegov a kolegýň.

“Pred vojnou som pracovala v ukrajinských novinách. Keď teraz prišlo na Slovensko veľa ľudí, ktorí potrebujú pomoc, som rada, že ich môžem podporiť tým, že pre nich píšem v našom jazyku,“ hovorí Alina Graffyová, hlavná koordinátorka obsahu v ukrajinčine. Prvé články vyšli už 26. marca a za necelý mesiac sa programátorom a prekladateľom podarilo vytvoriť v ukrajinčine aj celé prostredie na www.novyny.sk.

Denník SME publikuje na svojej titulke každý deň niektorú z pripravených správ v ukrajinčine.