Print this page

Brusel chce zaviesť jednotnú nabíjačku na telefóny, tablety a ďalšie zariadenia Ilustr. foto: Omediach.com

Do ďalšieho prerokúvania dnes Európsky parlament poslal návrh na zavedenie jednotnej nabíjačky. Cieľom opatrenia je znížiť množstvo elektronického odpadu a uľahčiť používanie mobilných telefónov a ďalších prístrojov. Navrhované pravidlá by zabezpečili, že spotrebitelia už nebudú potrebovať novú nabíjačku a kábel pri každom nákupe nového zariadenia a budú môcť používať jednu nabíjačku pre všetky svoje malé a stredne veľké elektronické prístroje.

Mobilné telefóny, tablety, digitálne fotoaparáty, slúchadlá či prenosné reproduktory, ktoré je možné dobíjať pomocou kábla, by museli byť vybavené portom USB typu C, a to bez ohľadu na výrobcu. Výnimky by sa vzťahovali iba na zariadenia, ktoré sú príliš malé na to, aby boli týmto portom vybavené, ako sú inteligentné hodinky, zariadenia na osobnú starostlivosť alebo športové zariadenia.

Poslanci požadujú, aby na nových zariadeniach boli prostredníctvom štítku jasne uvedené informácie o možnostiach nabíjania a o tom, či je výrobok vybavený nabíjačkou. Cieľom je predchádzať mäteniu užívateľov a uľahčiť rozhodovanie spotrebiteľov, ktorí často vlastnia niekoľko rôznych zariadení a nie vždy potrebujú ďalšie nabíjačky.

Opatrenie je podľa svojich tvorcov súčasťou širšieho úsilia EÚ o udržateľnejšie výrobky na únijnom trhu, najmä elektroniku, a o zníženie množstva elektronického odpadu. Zmenu smernice o rádiových zariadeniach prijal výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa v apríli. Európsky parlament dnes tento rokovací postoj potvrdil. Nasledovať by malo rokovanie so zástupcami členských štátov v Rade EÚ.

"Univerzálna nabíjačka je dôležitým krokom pre znižovanie elektronického odpadu, ale aj pre vyššie pohodlie spotrebiteľov. Asi nikto z nás nechce hromadiť doma rôzne druhy nabíjačiek," uviedol český europoslanec a člen výboru pre vnútorný trh Marcel Kolaja. "Vďaka harmonizácii technológie rýchleho napájania tiež zabránime výrobcom bezdôvodne znižovať rýchlosť napájania, ako sa doteraz dialo," dodal.

Parlament a jeho výbor pre vnútorný trh požadujú spoločné riešenie pre nabíjačku už desať rokov a dlhodobo vyzývajú Európsku komisiu, aby v tejto veci konala. "Dúfam, že sa už konečne dostaneme ďalej," povedal ČTK český europoslanec Luděk Niedermayer. Snahy skúšať zavedenie jednotnej nabíjačky dobrovoľnou cestou podľa neho doteraz stroskotávali predovšetkým na konzervatizme firiem a neochote meniť svoje technologické štandardy. "Žiadny silný racionálny argument proti tomu nebol," pripomenul.