Print this page

Reuters: Google bude platiť viac ako 300 vydavateľom v EÚ za spravodajstvo Ilustr. reprofoto EP

Spoločnosť Google uzavrela zmluvy, na základe ktorých bude viac ako 300 vydavateľom v Nemecku, Francúzsku a ďalších štyroch krajinách Európskej únie platiť za ich spravodajstvo. Zavedie tiež nástroj, ktorý uľahčí registráciu aj ďalším vydavateľom. Google to oznámil agentúre Reuters, oficiálne oznámenie sa čaká ešte dnes. Dve tretiny tejto skupiny tvoria nemeckí vydavatelia vrátane Der Spiegel, Die Zeit a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

EÚ pred tromi rokmi zaviedla prelomové pravidlá o autorských právach, ktoré vyžadujú, aby Google a ďalšie internetové platformy platili hudobníkom, umelcom, autorom obsahu, vydavateľom správ a novinárom za použitie ich diela. Vydavatelia spravodajstva, ktorí patria medzi najostrejších kritikov spoločnosti Google, už dlho naliehajú na vlády, aby zabezpečili, že on-line platformy budú za ich obsah platiť.

"Zatiaľ máme zmluvy, ktoré sa týkajú viac ako 300 vydavateľov celoštátneho, miestneho a špecializovaného spravodajstva v Nemecku, Maďarsku, Francúzsku, Rakúsku, Holandsku a Írsku. Ďalšie rokovania pokračujú," uviedol Sulina Connalová, ktorá v Google zodpovedá za partnerstvo v oblasti spravodajstva a vydavateľstva.

"Oznamujeme spustenie nového nástroja, ktorý umožní predkladať ponuky ďalším tisícom vydavateľov spravodajstva, najprv v Nemecku a Maďarsku a v priebehu nasledujúcich mesiacov aj v ďalších krajinách EÚ," uviedla Connalová. Nástroj vydavateľom ponúka zmluvu, na základe ktorej môže Google zobrazovať za licenčný poplatok náhľady správ a ukážky z nich. Google je súčasťou americkej skupiny Alphabet.