Print this page

Slovenská sporiteľňa prináša prvý corporate venture capital program, ktorý pomáha startupom

V Česku sa už zrodil bájny unicorn - startup, ktorého hodnota dosiahla miliardu dolárov. Presnejšie, naši západní susedia ich majú už dvoch. Ako sami priznávajú, ťažia z nápadov aj šikovných Slovákov. Bez inovácií však neprežije ani naša ekonomika. Preto sa Slovenská sporiteľňa rozhodla založiť prvý corporate venture capital program na Slovensku. Seed Starter Slovenskej sporiteľne však nebude iba o financovaní startupov, ale hlavne o obsahovej podpore, súčasťou programu je inkubátor a tzv. bootcamp. Slovenská sporiteľňa tak chce pomôcť vytvárať priaznivé prostredie pre vznik a rast inovácií na Slovensku.

Necelých 30 eur versus takmer 2000 eur v prepočte na obyvateľa. Takýto priepastný rozdiel je medzi investíciami do startupov na Slovensku a svetovým lídrom – Estónskom. Viac ako my investujú do startupov dokonca aj Rumuni, Bulhari či Ukrajinci. Tradične sú na tom lepšie aj zvyšní naši susedia Česi, Maďari, Poliaci a Rakúšania.

„Startupy sú kľúčom k odolnejšej ekonomike. Najrýchlejšie vytvárajú pracovné miesta s vysokou pridanou hodnotou a priťahujú talenty z celého sveta. Slovensko však výrazne zaostáva v podpore podnikavosti a podpore rastu inovatívnych technologických firiem. Bez zásadnej zmeny prístupu nám ujde vlak,“ povedal Peter Kolesár, partner spoločnosti Civitta, ktorá poskytuje poradenské služby v oblasti inovácií a podpory startupov v strednej a východnej Európe. Založená bola v Estónsku a aktuálne pôsobí už v 18 krajinách.

Startupové prostredie na Slovensku potrebuje podľa Petra Krutila, generálneho riaditeľa Slovenskej sporiteľne, výrazný impulz. „Ekonomika Slovenska má štrukturálny problém, bez inovácií neprežijeme. Rozhodli sme sa preto založiť prvý corporate venture capital program na financovanie startupov na Slovensku – Seed Starter Slovenskej sporiteľne. Jeho cieľom je nielen financovať startupy na Slovensku, ale tiež sa o ne starať komplexne a vytvárať pre inovácie vhodné prostredie pre rast. Sme presvedčení, že Slovensko potrebuje podnikateľov a podnikateľky, ktorí veria v inovácie, a banku, ktorá ich podporí.“

Inšpiráciou môže byť Slovákom tradične Česko. „U nás doma ťažíme z nápadov vychádzajúcich z vysokoškolského prostredia, k čomu – treba úprimne priznať – prispievajú aj slovenskí študenti, hlavne z Brna,“ vysvetľuje Jiří Skopový, CEO Seed Starteru České spořitelny, ktorý úspešne funguje už tri roky. Startupová scéna je podľa neho v Česku oveľa lepšie etablovaná a napojená na zahraničie. „V Česku máme napríklad preinkubačné programy už na školách, inkubačné a mentoringové programy, rozsiahly a pomerne dobre sprocesovaný angel investment, pre-seed a seed investície,“ dodáva Jiří Skopový. Aj vďaka tomuto má už Česko dvoch startupových jednorožcov, teda startupy s hodnotou presahujúcou miliardu dolárov. (Productboard s valuáciou 1,75 mld dolárov, nasleduje Rohlík s valuáciou 1,2 mld dolárov.)

Seed Starter České spořitelny je dnes vnímaný v startupovom prostredí ako kľúčový korporátny venture kapitál, počas svojej existencie už zainvestoval do startupov v Česku približne 4 milióny eur. „Robíme pre začínajúcich startupistov bootcamp, rôzne akcie, networking, podporujeme ich finančne aj obsahovo,“ dodáva Jiří Skopový. Okrem toho Seed Starter spúšťa s USMAC a Unicorn Attacks aj unikátny program, ktorý zaistí startupom z Česka aj Slovenska dvojmesačný akceleračný program s individualizovaným mentoringom, stretávaním s US investormi a potenciálnymi obchodnými partnermi, a ktorá vyvrcholí dvojtýždňovou cestou do Silicon Valley.

Roky skúseností

Medzi úspešné startupy s podporou Seed Starteru patrí aj PalmApp - aplikácia a online služba umožňujúca okamžitý a transparentný prístup k peniazom z výplaty vopred, za už odpracované hodiny. „Celú doterajšiu spoluprácu so Seed Starterom vnímam jednoznačne pozitívne, podpísali sme obchodnú spoluprácu ohľadom sprostredkovania kontaktov od bankových poradcov České spořitelny týkajúcej sa využitia našej služby pre spoločnosti v segmente SME a Large Corporates. Už po pár mesiacoch spolupráce máme desiatky podpísaných zmlúv a vidíme veľký záujem ďalších spoločností. Sme v skvelej synergii, banka ponúkne spoločnostiam dodatočné financovanie a PalmApp zase svoj inovatívny produkt," približuje Petr Ladžov, founder a CEO startupu PalmApp.

Podporu pre technologické startupové prostredie chce priniesť aj Slovenská sporiteľňa, nezačína pritom na zelenej lúke. Najväčšia slovenská banka má dvadsať rokov skúseností s firemným financovaním a ako jediná banka na trhu aj sedemročnú prax s podporou začínajúcich podnikateľov. V rámci tejto cieľovej skupiny cez banku prešlo približne osemtisíc podnikateľských nápadov, viac ako desatina získala aj financovanie.

 Seed Starter Slovenskej sporiteľne

• Prvý corporate venture capital program na podporu startupov na Slovensku.
• 100 % dcérska spoločnosť Slovenskej sporiteľne.
• Zafinancované stratupy a ich riešenia prepája do prostredia najväčšej banky.
• Pomáha startupom s go-to-market fázou.
• Pre mladé technologické firmy, so silnou víziou a hodnotou pre klientov, ktoré si trúfnu existovať aj o 200 rokov.
• Startupom prináša nielen financovanie, ale aj obsahovú podporu, súčasťou programu je aj inkubátor a tzv. bootcamp.
• www.seedstarter.sk