Print this page

Rusi podľa USA tajne rozdali 300 miliónov dolárov politickým stranám a úradníkom v 25 krajinách Ilustr. foto: Facebook Vladimír Putin

Rusko dalo od roku 2014 na financovanie zahraničných politických strán, kandidátov a politikov v dvoch desiatkach štátov vyše 300 miliónov dolárov. Dospeli k tomu americké tajné služby, z ktorých správy poskytol informáciu svetovým agentúram zdroj z administratívy prezidenta Joea Bidena.

Podľa Reuters ide o súčasť snahy Moskvy získať vplyv v zahraničí. Americká vláda časť informácií poskytla iným krajinám, oznámil zdroj agentúry Reuters.

Agentúra AP napísala, že ministerstvo zahraničia zverejnilo správu podpísanú ministrom Antonym Blinkenom. Podľa neho sa Moskva snaží podporovať politiku a strany jej naklonené. V správe ministerstva nie je menovaná žiadna krajina ani jednotlivec, na ktoré Rusko zacielilo.

AP píše, že ide o ďalší prípad, keď Bidenova administratíva odtajňuje informácie týkajúce sa vojenských a politických zámerov Moskvy. K nim patrí aj upozornenie, že Rusko chystá ďalšiu vojnu proti Ukrajine, čo sa neskôr potvrdilo.

Podľa odtajneného dokumentu amerických spravodajských služieb Spojené štáty tieto informácie vrátane ich stále utajovanej časti budú zdieľať s krajinami, ktoré boli cieľom ruského ovplyvňovania, píše denník The New York Times .

V správe sa nepíše o konkrétnych krajinách, ale ako denník opisuje, tieto operácie sa týkali mnohých európskych krajín. Rusi platili v hotovosti, elektronickými prevodmi peňazí alebo darmi.

USA odporúča postihnutým krajinám koordinovať zdieľanie spravodajských informácií, zlepšiť preverovanie zahraničných investícií, posilniť schopnosť vyšetrovať zahraničné financovanie politických strán a kampaní alebo rozšíriť pravidlá registrácie zahraničných agentov. Ako ďalej píše The New York Times Rusko plánuje takto rozdať ďalšie v prepočte milióny v snahe uplatňovať politický vplyv a ovplyvniť voľby.

Svoje peniaze preháňajú širokým spektrom inštitúcií, aby zakryli pôvod týchto peňazí. Medzi inštitúcie, cez ktoré peniaze prúdia, patria nadácie, think-tanky, skupiny organizovaného zločinu, spoločnosti politického konzultanstva, fiktívne firmy alebo ruské štátne podniky.

Medzi najvyššími bezpečnostnými odborníkmi americkej administratívy sú podľa AP ľudia, ktorí majú skúsenosť s Ruskom a boli vo vláde, keď ruský prezident Vladimír Putin viedol kampane k ovplyvneniu amerických prezidentských volieb v rokoch 2016 a 2020.

Americký vládny zdroj odmietol povedať, koľko peňazí Rusko vydalo na Ukrajinu, ktorej prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho zástupcovia dlhodobo Putina obviňovali z zasahovania do vnútorných záležitostí Ukrajiny.

Predstaviteľ, ktorý o ruských platbách informoval novinárov, odmietol porovnanie ruského zasahovania s americkým financovaním médií a politických iniciatív vo svete. Putin sa podľa tohto zdroja snaží "o manipuláciu vo vnútri demokracií".

AP uvádza, že sa ministerstvo zahraničia odhodlalo k nezvyčajnému kroku a zverejnilo odkaz, ktorý v pondelok rozoslalo na americké veľvyslanectvo a konzuláty v zahraničí, v Európe, Afrike a južnej Ázii. Odkazy sú označené ako citlivé, nie však tajné.