Print this page

Volkswagen, General Motors a ďalšie firmy pozastavujú reklamu na twitteri Reprofoto Twitter Elon Musk

Nemecký automobilový koncern Volkswagen, ktorého súčasťou je aj Škoda Auto, sa dnes pripojil k podnikom, ktoré dočasne pozastavujú reklamu na internetovej platforme twitter. Tú nedávno prevzal americký miliardár Elon Musk. Nemecký koncern uviedol, že pozastavenie inzercie na twitteri odporučil všetkým svojim značkám.

Reklamu na twitteri pozastavujú aj napríklad americký výrobca liekov Pfizer či potravinárska spoločnosť General Mills. Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) sa niektorí inzerenti obávajú, že na twitteri by sa teraz mohlo objavovať viac závadných príspevkov od užívateľov, pretože Musk prehodnocuje prístup tejto platformy k regulácii obsahu.

"Pozorne túto situáciu sledujeme a podľa vývoja rozhodneme o ďalšom postupe," uviedol dnes Volkswagen, ktorý je najväčším výrobcom automobilov v Európe. Najväčšia americká automobilka General Motors podľa WSJ pozastavila inzerciu na twitteri už minulý týždeň.

Vedúci pracovník nemenovanej reklamnej agentúry denníku oznámil, že podobný krok urobili zhruba dve desiatky jej klientov. Niektorí odborníci z odvetvia upozorňujú, že mnohí inzerenti nepovažujú reklamu na twitteri za nevyhnutnú a že oveľa väčšie finančné prostriedky smerujú do reklamy na platformách veľkých technologických spoločností, ako je Google a Meta Platforms.

Elon Musk dnes reagoval takto:

Musk minulý týždeň dokončil prevzatie spoločnosti Twitter za 44 miliárd dolárov. Následne rozpustil deväťčlennú správnu radu a stal sa jediným riaditeľom podniku. V posledných mesiacoch Musk naznačoval, že v jednej z najväčších sociálnych sietí sveta plánuje zmeny v záujme "politickej neutrality" a posilnenie slobody slova. Jeho konkrétne predstavy však stále nie sú známe.

"Klienti nechcú konflikt, nechcú kontroverziu," uviedol podľa agentúry Bloomberg reklamný magnát Martin Sorrell. "Chcú stabilné prostredie, a to, čo (okolo twittera) v poslednej dobe vidíme, je príliš nekonzistentné," dodal.

Reklama tvorí veľkú časť príjmov spoločnosti Twitter. Musk sa minulý týždeň v otvorenom liste obrátil na reklamných zákazníkov podniku, v ktorom sa snaží vysvetliť, prečo sa rozhodol firmu kúpiť, a vyvracia obavy o jej budúci vývoj pod jeho vedením. Twitter by sa podľa neho nemal stať "miestom hrôzy", kde sa dá povedať čokoľvek bez následkov. Kritici sa však obávajú, že zmena vlastníka povedie k menej moderovanému obsahu, čo podporí nenávistné prejavy na sieti.