Print this page

Twitter po Muskovej ankete odblokoval Trumpov účet, exprezident ho už nechce

Užívatelia twittera sa v ankete nového majiteľa internetovej platformy Elona Muska tesnou väčšinou vyslovili za obnovenie twitterového účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Musk vzápätí po ukončení hlasovania oznámil, že účet exprezidenta a miliardára bude obnovený. Tak sa aj stalo, ale Trump v sobotu vyhlásil, že nemá záujem sa na twitter vracať.

Do jednodňového hlasovania, ktoré inicioval prostredníctvom svojho účtu na twitteri samotný Musk, sa zapojilo 15,085.458 užívateľov a v prospech obnovenia Trumpovho účtu sa vyslovilo 51,8 percenta z nich. Majiteľ Twitteru následne oznámil, že Trumpov účet bude obnovený. "Ľud prehovoril. Trump bude vrátený späť," napísal Musk. O niečo neskôr bol účet exprezidenta na twitteri skutočne odblokovaný.

Exprezident však komunikačnú platformu, prostredníctvom ktorej v čase svojho úradovania v Bielom dome prihováral k verejnosti prakticky neustále, už zrejme využívať nemieni. Jeho posledným príspevkom na twitteri zostáva oznámenie z 8. januára 2021, že sa nezúčastní inaugurácie svojho nástupcu Joea Bidena.

"Nevidím na to žiadny dôvod," povedal v sobotu bývalý prezident prostredníctvom videa na schôdzi lobistickej skupiny Republikánskej židovskej koalície (RJC), keď bol požiadaný, či sa na twitter vráti.

Trump povedal, že sa bude držať svojej novej platformy Truth Social, ktorú vyvinula jeho firma Trump Media & Technology Group (TMTG). Podľa Trumpa funguje "fenomenálne dobre", zatiaľ čo twitter čelí "neuveriteľným" problémom, ako sú falošné účty. Trump však ocenil Muska a poznamenal, že ho mal vždy rád.

Prístup na platformu Trumpovi znemožnili jej bývalí majitelia po udalostiach okolo prezidentských volieb 2020, ktorých výsledok Trump neuznal, a ktoré vyvrcholili nepokojmi v americkom Kongrese a smrťou piatich ľudí.

Úloha twitteru ako prostriedku priamej komunikácie medzi politikmi a voličmi v posledných rokoch narastá po celom svete. Trump od januára 2017 do konca svojho pobytu v Bielom dome na svojom účte zdieľal cudzí obsah (retweetoval) alebo napísal vlastný príspevok (tweetoval) viac ako 25.000-krát, v priemere 18-krát denne. Trump tento týždeň oznámil, že sa bude usilovať o kandidatúru na prezidenta v roku 2024.

Cez Trumpovo zdržanlivé vyjadrenie voči twitteru sa počet sledujúcich jeho obnoveného účtu v prvých hodinách čoskoro priblížil miliónu. Pred zablokovaním ho však sledovalo 88 miliónov užívateľov siete.