Print this page

Firmy napiekli koláče a pomohli tak ľudom v núdzi Foto: ĽudiaĽuďom.sk

Päť rodín a ľudí v núdzi si rozdelí sumu 2041 eur, ktorá sa dnes vyzbierala na charitatívnom podujatí Upečme si Vianoce. Podujatie zorganizovali zamestnanci viacerých firiem so sídlom v bratislavskom biznis centre L12 a malo jednoduchý scenár: Ktokoľvek mohol napiecť alebo pripraviť niečo dobré na raňajky pre svojich kolegov. Všetky dobrovoľné príspevky za takéto občerstvenie poputujú cez darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk k ľuďom v núdzi.

„Projekt Upečme si Vianoce vznikol z iniciatívy zamestnancov SWANu pred takmer desaťročím a po dvojročnej prestávke spôsobenej lockdownami či opatreniami proti šíreniu Covid-19, sme ho obnovili v omnoho väčšom rozsahu. Z podujatia, ktoré pôvodne prebiehalo len na pôde našej spoločnosti, sa stala udalosť, na ktorej sa podieľali aj viacerí susedia, s ktorými zdieľame tú istú budovu. Využili sme vstupnú lobby centra a tým pádom aj na charitatívne ciele mohlo prispieť omnoho viac dobrých ľudí,“ vysvetľuje marketingový riaditeľ SWANu Roland Kyška.

Niekoľko desiatok zamestnancov spoločností SWAN, Lenovo, Rödl & Partner, Jump Soft, Boehringer Ingelheim či DanubiaTel skoro ráno rozložilo svoje napečené vianočné dobroty vo vstupe do budovy a aktívne ich ponúkalo kolegom. Tí využili príležitosť nielen prispieť na dobrú vec, ale aj podiskutovať medzi sebou, či zoznámiť sa s kolegami z iných firiem.

Foto: Ľudiaľuďom.sk

„Veľmi radi sme prijali ponuku zapojiť sa do projektu Upečme si Vianoce, nakoľko pomáhať druhým je v nasej Lenováckej DNA. Spoznali sme nových priateľov z L12 s podobnými záujmami a dúfame, že táto naša spolupráca pomôže rodinám mať krajšie sviatky a ukáže im, že je na svete stále veľa ľudí, ktorí neváhajú podať pomocnú ruku,“ vysvetlila motiváciu zapojiť sa do charitatívneho podujatia Martina Gašparičová z Lenovo Slovakia.

Aj Kristína Kollárová z firmy Boehringer Ingelheim hovorí, že: „Sme veľmi radi, že vďaka Swanu môžeme byť súčasťou tohto skvelého projektu a prispieť tak k dobrej veci, tým, že pomôžeme vybraným rodinám vytvoriť krajšie Vianoce. Okrem toho, je to skvelá príležitosť po dlhej dobe lockdownov, prísť do kontaktu so zamestnancami iných firiem a vytvoriť tak nové priateľstvá.“

„V priestoroch tejto budovy sme len krátko a veľmi  nás potešilo, že nás naši „susedia“ oslovili s takýmto zaujímavým podujatím. Akcie podobného zamerania sú nám veľmi blízke a radi sa do nich zapojíme aj takto spoločne. Myšlienka oslovila aj našich kolegov a zamestnancov, takže nebola núdza, aby sme sa zapojili spoločne a mohli tak prispieť na dobrú vec, a pomôcť tam, kde je tá pomoc reálne potrebná. Okrem podpory dobrej veci sme mohli aj spoznať ľudí, ktorí tu pracujú a ktorých denne stretávame. Pevne verím, že toto podujatie sa stane tradíciou a že sa takto stretneme každý rok a každý rok opäť budeme môcť niekomu takto pomôcť,“ dodáva Tatiana Klčová, produktový a marketingový manažér zo spoločnosti Rödl & Partner.

Podujatie Upečme si Vianoce je tradične spojené s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk, ktorý už viac ako 11 rokov pomáha ľuďom v núdzi na Slovensku. Zadarmo a bez poplatkov si môžu na stránke zaregistrovať výzvu na pomoc a cez ňu získavať príspevky od darcov online. Doteraz takto prispelo viac ako 230-tisíc štedrých donorov sumou prevyšujúcou 18 miliónov eur.

„Celý výťažok z Upečme si Vianoce rozdelíme medzi piatich príjemcov na našom portáli. Jednu pätinu dostane malá Amálka s autizmom, svalovou dystrofiou a oneskoreným vývojom. Jej rodičia potrebujú pomôcť s financovaním terapií, výživových doplnkov a učebných pomôcok. Príspevok dostane aj matka samoživiteľka, ktorej dcéra má po autonehode zdravotné problémy. Na rehabilitácie prispejeme dôchodkyni, ktorá po infarkte a mozgovej príhode ostala od pol pása odhrnutá. Deväťročný Marek sa narodil ako zdravé dieťa, ale po tom, ako zjedol magnetické guličky upadol do kómy a následne mi zistili detskú mozgovú obrnu. Aj on potrebuje pomôcť s financovaním terapií a rehabilitácií. Pomôžeme aj obetiam požiaru rodinného domu v Ružomberku s jeho obnovou,“ dodal detaily o pomoci núdznym výkonný riaditeľ ĽudiaĽuďom.sk Ján Laš.


Amálkin boj s autizmom (terapie) https://www.ludialudom.sk/PomocAmalke
Marek s DMO (terapie, rehabilitácie) https://www.ludialudom.sk/PomocMarekovi
Piroska po autonehode (terapie, rehabilitácie) https://www.ludialudom.sk/PomocPiroske
Viki a jej súrodenci (benzín, lieky, drogéria) https://www.ludialudom.sk/PomocViki
Požiar v Ružomberku (rekonštrukcia rodinného domu) https://www.ludialudom.sk/PomocPoPoziari