Print this page

Musk nechal užívateľov twittera hlasovať, či má alebo nemá ostať na čele spoločnosti Reprofoto Twitter Elon Musk

Miliardár Elon Musk nechá užívateľov twittera hlasovať, či má zostať na čele spoločnosti. V noci na dnešok na twitteri napísal, že sa výsledkom ankety podriadi. Firma pod jeho vedením je kritizovaná za nové pravidlá a blokovanie novinárskych účtov. "Mám rezignovať na funkciu šéfa Twitteru? Budem sa držať výsledkov tohto prieskumu," napísal Musk. Užívatelia môžu hlasovať "áno" alebo "nie".

Twitter čelí silnej kritike okrem iného preto, že chce zo svojej siete odstraňovať účty, ktoré boli zriadené len za účelom propagácie konkurenčných sietí vrátane facebooku alebo instagramu.

Hlasovať sa dá do cca 11:30 na účte Muska.


V ďalšom tweete Musk sľúbil, že v budúcnosti predloží na hlasovanie aj takéto zásadné zmeny. "Prepáčte. Už sa to nestane," napísal.

Podľa Twitteru sa nová politika voči konkurenčným platformám vzťahuje tak na tweety, ako aj na vlastné účty. Twitter uviedol, že v budúcnosti už nebude umožňovať bezplatnú reklamu pre určité platformy sociálnych médií. Musk prevzal Twitter v októbri a odvtedy v ňom presadzuje svoje nápady.

Twitter tiež od štvrtka zablokoval účty niekoľkých prominentných amerických novinárov. Podľa nich tak urobil bez varovania. Veľká časť účtov bola po veľkej kritike teraz znovu aktivovaná. Mnohí používatelia začali prechádzať ku konkurenčnej sieti Mastodon.

Musk sa vždy prezentoval ako zástanca slobody slova. Na twitteri ale propagoval konšpiračné teórie a využil ho na propagáciu amerických republikánov. Sieť sa v posledných rokoch vyvinula na dôležitú komunikačnú platformu. Pre svoju prácu a kontakt s verejnosťou ju využívajú vlády, úrady a politici.

Musk firmu Twitter kúpil na konci októbra zhruba za 44 miliárd dolárov. Twitter už za Muskovho vedenia rozpustil dobrovoľnícky tím, ktorý vznikol v roku 2016 a ktorého zmyslom bolo Twitteru dávať rady ohľadom rozhodnutí týkajúcich sa fungovania platformy.

Musk sa angažuje vo viacerých oblastiach, je napríklad aj šéfom automobilky Tesla či vesmírnej spoločnosti SpaceX. Po prevzatí Twitteru prepustil najvyšší manažment a zhruba polovicu zamestnancov.