Print this page

Musk sa stal prvým človekom, ktorého majetok klesol o 200 miliárd dolárov Reprofoto youtube Impetos

Americký podnikateľ Elon Musk sa stal prvým človekom na svete, ktorému klesla hodnota majetku o 200 miliárd dolárov. Informovala o tom agentúra Bloomberg. Hodnota Muskovho majetku tento týždeň podľa jej indexu miliardárov zostúpila na 137 miliárd dolárov, zatiaľ čo začiatkom minulého novembra sa vyšplhala až na 340 miliárd dolárov.

Za poklesom hodnoty Muskovho majetku stojí prepad akcií výrobcu elektromobilov Tesla, ktoré tvoria kľúčovú časť jeho majetku. Päťdesiatjedenročný Musk, ktorý je šéfom Tesly, bol donedávna najbohatším človekom na svete, tento mesiac ho však na čele rebríčka vystriedal francúzsky podnikateľ Bernard Arnault. Ten je spoluvlastníkom skupiny LVMH, ktorá sa venuje predaju luxusného tovaru.

Cena akcií Tesly sa v tomto roku prepadla zhruba o dve tretiny. Podľa analytikov je hlavnou príčinou fakt, že Tesla čelí rastúcej konkurencii a stretáva sa s problémami pri výrobe v Spojených štátoch aj v zahraničí, zatiaľ čo jej šéf venuje až príliš veľa času internetovej firme Twitter, ktorú prevzal na jeseň.

Musk v októbri kúpil Twitter za 44 miliárd dolárov. V priebehu roka predal veľké množstvo akcií Tesly, aby získal prostriedky na financovanie tejto akvizície, píše Bloomberg.

Tento týždeň Musk povedal zamestnancom Tesly, že by sa nemali znepokojovať "bláznovstvom akciového trhu". V liste zamestnancom podľa agentúry Reuters tiež vyjadril presvedčenie, že v dlhodobom horizonte bude Tesla najhodnotnejším podnikom na svete.