Print this page

Musk na súde obhajoval tweety z roku 2018 o plánoch na odkúpenie Tesly Reprofoto youtube Impetos

Elon Musk v piatok vystúpil ako svedok na súde, kde obhajoval svoje tweety z roku 2018, v ktorých tvrdil, že má pripravené financovanie na prevzatie spoločnosti Tesla do súkromných rúk. To sa však nikdy neuskutočnilo. V tmavom obleku a kravate pol hodiny obhajoval spôsob komunikácie na Twitteri a svoje úspechy na čele automobilky. Potom bol súd odročený na pondelok, kedy by sa mal Musk vrátiť pred deväťčlennú porotu a zodpovedať ďalšie otázky, napísala agentúra AP.

 Musk sa kvôli tweetom už skôr dohodol na urovnaní s regulátorom trhu s cennými papiermi vo výške 40 miliónov USD. V rámci urovnania tiež odstúpil z funkcie predsedu správnej rady Tesly, ale zostal jej riaditeľom a nepriznal pochybenia. Skupina akcionárov potom podala na Muska hromadnú žalobu, v ktorej sa tvrdí, že uviedol investorov do omylu.

Musk v piatok obhajoval svoje hojné tweetovanie ako najdemokratickejší spôsob šírenia informácií. Pripustil ale, že obmedzenie vyplývajúce z limitu 240 znakov na Twitteri môže zhoršiť to, aby bolo všetko čo najjasnejšie. Musk vlani v októbri dokončil prevzatie Twitteru za 44 miliárd USD.

Súdny proces sa týka otázky, či dvojica tweetov, ktoré Musk zverejnil na začiatku augusta 2018, poškodila akcionárov Tesly počas desaťdňového obdobia, ktoré predchádzalo Muskovmu priznaniu, že k transakcii, ktorú si predstavoval, nedôjde. V prvom z dvoch tweetov Musk uviedol že má zaistené financovanie na odkúpenie Tesly za 72 miliárd USD, a to v čase, keď firma zápasila s výrobnými problémami. Druhý tweet o niekoľko hodín neskôr naznačoval, že dohoda je na spadnutie.

Musk už skôr uviedol, že dohodu s Komisiou pre cenné papiere a burzy uzavrel pod nátlakom. Tvrdil, že sa domnieval, že počas stretnutí so zástupcami saudskoarabského investičného fondu si zaistil finančnú podporu pre odkúpenie spoločnosti Tesla.

Potom, čo Musk upustil od myšlienky odkúpenia Tesly, sa spoločnosti podarilo prekonať výrobné problémy, čo spôsobilo rýchly rast predaja áut a ceny akcií. Musk sa tak dostal na pozíciu najbohatšieho človeka na svete, o túto pozíciu však prišiel kúpou Twitteru.