Print this page

Výdavky na reklamu na twitteri v decembri klesli o viac ako 70 percent Zdroj: Twitter

Výdavky na reklamu na internetovej sociálnej sieti Twitter sa v decembri medziročne prepadli o 71 percent, mnoho významných spoločností obmedzilo inzerciu na tejto platforme po jej prevzatí miliardárom Elonom Muskom. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z údajov výskumnej spoločnosti Standard Media Index (SMI). Pokles sa v porovnaní s novembrom zrýchlil, keď sa podľa SMI výdavky znížili o 55 percent.

Twitter sa teraz odliv inzerentov snaží zvrátiť. Na tento účel prišiel s viacerými novými opatreniami, rozhodol sa napríklad zrušiť zákaz politickej reklamy a poskytnúť inzerentom väčšiu kontrolu nad tým, kde sa ich reklama objaví, píše Reuters.

Musk kúpil firmu Twitter koncom októbra za 44 miliárd dolárov. Odvtedy prestala na twitteri inzerovať okrem iného najväčšia americká automobilka General Motors, výrobca liekov Pfizer či nemecký automobilový koncern Volkswagen. Firmy sa obávajú, že na twitteri by sa mohlo objavovať viac závadných príspevkov, pretože Musk prehodnocuje prístup tejto platformy k regulácii obsahu.

Príjmy z reklamy sa na celkových tržbách spoločnosti Twitter podieľajú zhruba 90 percentami. Výskumná firma Pathmatics odhaduje, že takmer polovica z 30 najväčších inzerentov na twitteri reklamu na tejto sieti úplne zastavila.

Podľa serveru The Information zameraného na technologický sektor sa tržby spoločnosti Twitter vo štvrtom štvrťroku kvôli prepadu príjmov z reklamy medziročne znížili o zhruba 35 percent na 1,025 miliardy dolárov. Server sa v tomto ohľade odvoláva na informácie, ktoré minulý týždeň na schôdzke s ďalšími zamestnancami oznámil jeden z popredných vedúcich pracovníkov podniku.