Print this page

Chatovací robot ChatGPT je najrýchlejšie rastúca aplikácia v histórii

Chatovací robot ChatGPT, ktorý využíva umelú inteligenciu, sa stal najrýchlejšie rastúcou spotrebiteľskou aplikáciou v histórii. Uviedli to analytici najväčšej švajčiarskej banky UBS. Podľa nich systém vyvinutý spoločnosťou OpenAI dosiahol v januári, dva mesiace od svojho spustenia, hranicu 100 miliónov aktívnych užívateľov mesačne. Firma aktuálne oznámila spoplatnenie aplikácie, najprv v Spojených štátoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

 Správa s odvolaním sa na údaje analytickej spoločnosti Similarweb uvádza, že ChatGPT v januári používalo v priemere asi 13 miliónov unikátnych návštevníkov denne, čo je proti decembru viac ako dvojnásobok.

"Za 20 rokov sledovania internetového priestoru si nepamätáme rýchlejší rast spotrebiteľskej internetovej aplikácie," uvádzajú analytici UBS. Platforma zdieľaných videí TikTok hranice 100 miliónov aktívnych užívateľov mesačne dosiahla zhruba deväť mesiacov od spustenia, Instagramu to trvalo 2,5 roka, ukazujú údaje spoločnosti Sensor Tower.

ChatGPT dokáže na základe jednoduchých otázok generovať články, eseje, vtipy, ale aj poéziu. Spoločnosť OpenAI, ktorú podporuje Microsoft, robota zadarmo sprístupnila verejnosti koncom minulého novembra. Minulý týždeň agentúra AFP uviedla, že ChatGPT zložil skúšky na americkej právnickej fakulte.

V Spojených štátoch bude predplatné aplikácie stáť 20 dolárov mesačne. Americkí platiaci užívatelia získajú podľa spoločnosti OpenAI prístup k stabilnejšej a rýchlejšej službe a budú si môcť vyskúšať nové funkcie ako prví.

Analytici sa domnievajú, že sprístupnenie služby ChatGPT poskytne spoločnosti OpenAI výhodu prvého hráča oproti ostatným spoločnostiam, ktoré sa zaoberajú umelou inteligenciou. Podnik má síce kvôli nárastu počtu užívateľov vyššie náklady, ale zároveň aj viac spätnej väzby na cibrenie odpovedí chatovacieho robota. OpenAI uviedla, že tržby z predplatného pomôžu pokryť náklady na prevádzku systému.

Neziskovú organizáciu OpenAI v roku 2015 spoluzaložil miliardár Elon Musk. V roku 2017 sa s ňou rozišiel kvôli stretu záujmov medzi organizáciou a spoločnosťou Tesla. OpenAI minulý týždeň získala investíciu desať miliárd dolárov od Microsoftu.

Podobného chatovacieho robota plánuje podľa zdroja agentúry Reuters v marci spustiť čínska technologická spoločnosť Baidu. Firma chce túto službu spustiť najprv ako samostatnú aplikáciu a postupne ju začleniť do svojho vyhľadávača.