Print this page

Meta zvažuje spustenie novej sociálnej siete, jej popis pripomína twitter Zdroj: Facebook Meta

Prevádzkovateľ sociálnych sietí facebook a instagram uvažuje o spustení vlastnej obdoby twitteru, ktorý sa ocitá v problémoch pod novým šéfom Elonom Muskom. Spoločnosť Meta oznámila médiám, že interné diskusie sa týkajú "decentralizovanej" platformy "pre zdieľanie textových správ". Kedy by firma mohla novú službu predstaviť, nie je zatiaľ jasné.

Televízia CNN to zhrnula tak, že Meta zvažuje novú sieť, ktorej opis "znie veľmi ako twitter". Platforma, ktorú na jeseň prevzal miliardár Musk, má problémy s udržaním inzerentov a vo veľkom prepúšťa, čo podľa médií okrem iného oslabuje jej schopnosť vymáhať pravidlá proti nežiaducemu obsahu vrátane detskej pornografie. Z chaosu v twitteri sa pritom snaží ťažiť viacero konkurenčných hráčov.

"Zaoberáme sa samostatnou, decentralizovanou sociálnou sieťou na zdieľanie textových správ. Sme presvedčení, že je tu príležitosť pre oddelený priestor, kde by si tvorcovia a osobnosti mohli vymieňať aktuálne oznámenie o svojich záujmoch," uviedla Meta.

Spomínané diskusie zrejme vo vnútri technologickej spoločnosti prebiehajú už dlhšiu dobu. Denník The New York Times v decembri napísal, že zamestnanci Mety si v novembri pri "virtuálnom brainstormingu" vymieňali nápady ohľadom toho, "ako vybudovať budúci twitter". Web Platformer však v piatok s odvolaním sa na svoje zdroje uviedol, že projekt je stále vo veľmi ranej fáze vývoja.

Pokiaľ by Meta skutočne spustila decentralizovanú platformu, znamenalo by to zásadný rozdiel oproti facebooku či instagramu. Išlo by o model bližší sieťam ako Reddit, Discord alebo Mastodon, kde si používatelia môžu vytvárať vlastné komunity alebo "servery" s vlastnými pravidlami. Mastodón v posledných mesiacoch zaznamenal prudký nárast v počte užívateľov v nadväznosti na zmeny vo vedení twitteru.

Správa o plánoch Mety prichádza v čase, keď facebook stráca popularitu medzi mladými užívateľmi, poznamenáva agentúra Reuters. "Instagram tiež čelí tvrdej konkurencii, pričom tvorcovia obsahu a populárni influenci z platformy odchádzajú na tiktok," dodáva.