Prvý americký štát zakázal TikTok, očakáva sa súdna dohra

Prvý americký štát zakázal TikTok, očakáva sa súdna dohra Reprofoto TikTok

Montana sa v stredu stala prvým americkým štátom, ktorý úplne zakázal čínsku aplikáciu TikTok. Podľa agentúry AP ale možno očakávať, že vec bude mať súdnu dohru a bude skúškou toho, či v Spojených štátoch môže byť TikTok úplne zakázaný, ako by si prialo mnoho amerických zákonodarcov. TikTok zákaz označil za protiústavný.

Zákaz sociálnej siete s krátkymi videami zákonodarcovia 1,1 miliónovej Montany schválili v apríli a teraz ho podpísal guvernér Greg Gianforte. Začať platiť by mal od budúceho roka.

Legislatíva zakazuje aplikáciu TikTok v Montane sťahovať a bude pokutovať obchody s aplikáciami či TikTok pokiaľ by ju v štáte ponúkali. Výška pokuty bola stanovená na 10.000 dolárov denne za každý prípad, keď subjekt užívateľovi ponúkne prístup k aplikácii, píše AP. Pokuty sa nebudú vzťahovať na užívateľa.

Guvernér Montany Gianforte uviedol, že zákon podporuje "našu spoločnú prioritu chrániť obyvateľov Montany pred dohľadom čínskej komunistickej strany". Tiež zakázal používať na vládnych zariadeniach všetky sociálne siete, ktoré zhromažďujú alebo poskytujú osobné údaje zahraničným nepriateľom.

TikTok tvrdí, že má plán na ochranu amerických užívateľov, a zaviazal sa proti zákazu bojovať, rovnako ako majitelia malých podnikov, ktorí uvádzajú, že aplikáciu využívajú na oslovenie svojich zákazníkov. Vo vyhlásení po podpise guvernéra TikTok uviedol, že legislatíva je v rozpore s prvým dodatkom americkej ústavy, ktorý sa týka slobody prejavu a dodal, že bude "hájiť práva svojich užívateľov v Montane aj mimo nej".

TikTok, ktorý vlastní čínska spoločnosť ByteDance, je pod drobnohľadom vlád a regulačných orgánov v mnohých krajinách kvôli obavám, že by čínska vláda mohla aplikáciu využívať na zber dát užívateľov alebo na presadzovanie svojich záujmov. Používanie aplikácie na vládnych zariadeniach sa rozhodli zakázať všetky štáty takzvanej aliancie Five Eyes, ktorá združuje rozviedky USA, Británie, Austrálie, Nového Zélandu a Kanady. Podobný krok ohlásili Belgicko, Francúzsko aj Európska Komisia.