Print this page

Logo Googlu je prvýkrát dielom slovenského umelca

Google má dnes na domovskej stránke svojho vyhľadávača logo v podobe animovaného lesa a to na počesť Milana Rúfusa.

 

 

85. výročie narodenia známeho umelca dnes priomína aj Google, na tzv. Doodle, čiže grafickej premene loga. Graficky upravené logo Google oslavujúce výročie narodenia Milana Rúfusa bude možné vidieť na slovenskej doméne Vyhľadávača Google www.google.sk po celý deň (10. decembra 2013).

Google v ojedinelých prípadoch na príprave Doodlov spolupracuje aj s lokálnymi umelcami, čo je aj prípad Doodlu Rúfusa. Umelecky ho stvárnil Peter Uchnár, autor ilustrácií Rúfusových zbierok básní Modlitbičky či Studničky. Základným motívom bol fantazijný svet Rúfusovej poézie. Znázorňuje nepriestupný hustý les. Prestupuje ním anjel, charakteristický pre dielo Modlitbičky, ktorý preletí lesom.

„Ide o úplne prvý Doodle v rámci Čiech i Slovenska, na ktorom sme spolupracovali s lokálnym umelcom. Podľa nás sa veľmi vydaril a tento rok zároveň symbolicky uzatvára kampaň Google na slovenskú nôtu," povedala Janka Zichová, manažérka PR a komunikácie pre český a slovenský Google.

 

Google si originálnym Doodlom v minulosti pripomenul aj ďalšie významné slovenské osobnosti:

● Výročie narodenia Adama Františka Kollára

● Výročie narodenia Juraja Jánošíka

● Výročie narodenia Ľudovíta Štúra

● Výročie narodenia Martina Kukučína

Google Doodle je graficky zmenené logo Google na domovskej stránke vyhľadávača Google, ktoré sa vytvára pri príležitosti rôznych sviatkov alebo udalostí a to už od roku 1999. Miesto klasicky napísaného slova Google sú k logu pridané zaujímavé obrázky či pozadie. Začalo sa to úplnou náhodou v roku 1999. Prvý Doodle vytvorili sami zakladatelia Googlu – Larry Page a Sergey Brin, ale pravidelne sa o tvorbu Doodle začal starať až jeden z technikov v Google Denis Hwang od roku 2000, ktorý je za ich tvorbu zodpovedný dodnes.

Milan Rúfus sa narodil 10. decembra 1928 v Závažnej Porube na Liptove a patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenskej poézie.

Keďže od vzniku Doodlov ubehlo už vyše desať rokov, Google ich za ten čas stihol vytvoriť viac ako tisíc. Prezrieť si ich môžete v galérii Goodle Doodle.