Print this page

Zuckerberg oslavuje 10. výročie Facebooku dojemným listom Foto: FB

Mark Zuckerberg, ktorý pred 10 rokmi spustil Facebook, v dojemnom statuse spomína na začiatky. Prezradil aj plány s Facebookom na ďalšie roky.

 

 

„Je úžasné, akou dlhou cestou Facebook prešiel a ja som vďačný, že som jeho súčasťou," začína svoj príhovor jeho zakladateľ, kde spomína na okamihy, ako sa rodila myšlienka Facebooku, ako vyzerala noc pred jej spustením. Píše aj o tom, že nepredpokladal, aký bude dosah novej sociálnej siete.
„Ľudia sa ma často pýtajú, či som vopred vedel, že Facebook bude mať taký dosah, aký má dnes. V žiadnom prípade," píše Zuckerberg, ktorý Facebook zakladal spolu s dvomi kamarátmi, keď bol študentom Harvardskej univerzity.

„Spomínam si na jednu noc s kamarátmi pred spustením Facebooku, keď sme jedli pizzu. Povedal som im, že som nadšený, že pomôže spojiť našu školskú komunitu."

Zuckerberg hovorí aj o ďalších plánoch. Prvých desať rokov bolo podľa neho o rozširovaní siete, aby ľudia boli v spojení. „Teraz máme prostriedky na pomoc ľuďom na celom svete, riešiť ešte väčšie a dôležitejšie problémy."

Zakladateľ Facebooku pripomína, že v súčasnosti, len jedna tretina svetovej populácie má prístup k internetu. „V budúcom desaťročí, máme príležitosť a povinnosť pripojiť ďalšie dve tretiny."

Dnes sú sociálne siete väčšinou o zdieľaní okamihov. „V budúcom desaťročí vám budú pomáhať riešiť zložité problémy."

Foto: Facebook

Facebook vznikol 4. februára 2004, v súčasnosti je najväčšou sociálnou sieťou na svete, má viac ako 1,2 miliardy užívateľov. Na začiatku bol Facebook uzavretou sociálnou sieťou pre harvardských študentov, neskôr sa k nemu pridali ďalšie vysoké školy a v roku 2006 sa otvoril pre širokú verejnosť.
Podľa ČTK najviac aktívnych užívateľov je v USA, kde ich počet dosahuje 170 miliónov, na druhom mieste je Brazília (asi 75 miliónov), ďalej India (65), Indonézia (49) a Mexiko (44). K minulému roku bol Facebook dostupný v 70 jazykoch. Najviac fanúšikov má na sieti speváčka Rihanna (84 miliónov), rapper Eminem (80 miliónov) a speváčka Shakira (78 miliónov).

Facebook nie je len o pozitívach. Každý deň vychádzajú správy o závislosti na Facebooku, o strate bežnej komunikácie medzi ľuďmi, ale aj strate súkromia. Zuckerberg už nespomína žaloby, ktorým čelí jeho spoločnosť v Amerike za sledovanie aktivít na webe svojich užívateľov, čo spoločnosť odmieta. Ale ani žalobu od bývalých študentov dvojičiek Camerona a Tylera Winklevossových, ktorí spochybňovali autorstvo Zuckerberga a obviňovali ho z toho, že im myšlienku ukradol. Dlhoročný spor skončil v roku 2011 mimosúdnou dohodou a finančným vyrovnaním.