Print this page

Zatkli podozrivého, ktorý má byť za on-line šikanou, ktorá skončila samovraždou

V roku 2012 médiá na celom svete informovali o tom, že 15-ročné kanadské dievča Amanda Todd spáchalo samovraždu. Vo videu, ktoré mesiac pred smrťou zavesila na Youtube oznámila, že je obeťou vydierania a šikanovania na webe.

Ako 12-ročná ukázala na webkameru prsia, následne ju istý človek začal vydierať a jej zábery poslal jej známym, do školy, rodine. Vydieranie pokračovalo a s ním aj depresie, konflikty, alkohol. Ako 15-ročná pomocou odkazov na papieri zverejnila svoj príbeh na YouTube aj s prosbou o pomoc. Mesiac na to spáchala samovraždu. Prípad vzbudil na celom svete ďalšie diskusie o nástrahách internetu, on-line šikane.

Viaceré holandské médiá vo štvrtok informovali, že po dvoch rokoch medzinárodného pátrania polícia v meste Oisterwijk zatkla 35 ročného muža, ktorý podľa polície mohol byť za vydieraním. Podľa kanadského webu CBC News vo štvrtok na tlačovej besede polícia oznámila, že muž je obvinený z piatich skutkov: vydierania, internetovej šikany, obťažovania a držania a distribúcie detskej pornografie.

CBC cituje holandského novinára, ktorý na zatknutie upozornil, že muž je holandský štátny príslušník a obvinený je z vydierania mnohých maloletých z Európy, Veľkej Británie, Kanady.

YouTube video Amandy Todd má viac ako 17 miliónov zobrazení. Podľa kanadských médií smrť Amandy zmenila spôsob, akým sa spoločnosť pozerá na sociálne média a on-line šikanu.