Koniec podpory pre Windows XP – problém, alebo príležitosť?

Print this page

Začiatkom apríla obehla celý internetový svet správa o ukončení podpory operačného systému Windows XP zo strany spoločnosti Microsoft.

 

 

Gemius skúmal, ako toto rozhodnutie zasiahne užívateľov v jednotlivých európskych štátoch, a ďalej zisťoval, aký vysoký podiel užívateľov tento operačný systém ešte používa.

Výsledky štúdie ukázali, že najvyšší podiel má systém Windows XP v Bosne a Hercegovine (38 % všetkých zobrazení meraných na tomto trhu spoločnosťou Gemius pochádza z tohto OS) a Bulharsku (33 %). Naopak najnižší podiel zaznamenal tento operačný systém v Dánsku (4 %), Portugalsku
(15 %) a na Slovensku (18 %).

Na Slovensku je podiel systému Windows XP tretí najnižší medzi skúmanými štátmi. Zaujímavé je, že tento operačný systém bojuje od novembra 2013 o druhú priečku v rebríčku operačných systémov so systémom Android. V nasledujúcich mesiacoch tento boj pravdepodobne prehrá: Android zaznamenal v období od januára tohto roka o niečo viac zobrazení ako systém Windows XP (18,66 %). Systém Windows XP prišiel po niekoľkých rokoch o pozíciu lídra medzi operačnými systémami na Slovensku, keď v marci 2012 klesol na druhé miesto a teraz pravdepodobne natrvalo poklesne na tretiu priečku.

Dáta pochádzajú z webových stránok www.rankingee.com za obdobie marec 2014.