Na čo najčastejšie využívajú slovenskí užívatelia internet?

Na čo najčastejšie využívajú slovenskí užívatelia internet? Foto: Gemius

Zatiaľ čo v Poľsku a Maďarsku vyhľadávajú užívatelia predovšetkým weby spojené so zábavou na Slovensku a v ČR sa zaujímajú skôr o prakticky zamerané webové stránky, ako napríklad databázy, mapy či cestovné poriadky.

 

 

Na Slovensku navštevuje internet už 71 percent osôb vo veku 18-69 rokov, čo je o niečo viac, ako je priemer celého regiónu strednej a východnej Európy (kde je priemer 67 percent).

Slovenskú on-line populáciu tvorí  3,3 miliónov užívateľov. Medzi užívateľmi internetu sú zastúpené ženy takmer v rovnakej miere ako muži. Priemerný slovenský internetový užívateľ strávi na internete 8 a pól hodiny a vykoná 543 zobrazení stránok mesačne.

 

Slovenskí internetoví užívatelia – základné socio-demografické údaje:

Zdroj: AIMmonitor – IAB Slovakia – Gemius a Mediaresearch, december 2013.

Slovenskí internetoví užívatelia radi na internete nakupujú - už takmer 60 % z nich navštevuje webove stránky v oblasti e-commerce. V decembri 2013 takéto stránky navštívilo o 220 tisíc užívateľov viac ako v predchádzajúcom roku. Polovicu návštevníkov tvoria mladí užívatelia vo veku 25-34 rokov. Tieto údaje vyplývajú zo štúdie "Online Landscape: Central Europe" spoločnosti Gemius.

Využitie mobilných zariadení pre reklamu je v súčasnej dobe pomerne nízke - podľa štúdie gemiusAdMonitor dosahuje reklama v mobilných zariadeniach iba 3 percentá z celého objemu on-line reklamy.

Miera rozšírenia internetu v jednotlivých štátoch regiónu CEE, Turecku a Kazachstane vo vekovej kategórii 18 - 69 rokov:

Zdroj: Slovensko: AIMmonitor – IAB Slovakia – Gemius a Mediaresearch, Česká republika

Podľa výsledkov štúdie je v štátoch V4 najväčším internetovým trhom je podľa počtu užívateľov Poľsko, avšak najvyššiu mieru rozšírenia internetu vykazuje ČR, kde internet navštevuje už 96 % užívateľov vo veku 18-69 rokov.