Print this page

Dunaj sa bude dať preplaviť virtuálne – s Google Street View Foto: Google

Špeciálna kamera upevnená na palube výletnej lode práve v týchto dňoch fotografuje celý, viac ako 170-kilometrový úsek Dunaja na Slovensku a celkovo nafotí úsek Dunaja od jeho delty v meste Cernavoda v Rumunsku až po Bratislavu.

 


Slovensko a ďalších päť krajín povodia Dunaja budú môcť čoskoro vďaka Googlu ukázať celému svetu krásy rieky Dunaj z novej perspektívy.
Pomocou služby Street View sa bude dať virtuálne preplaviť. Ide o svetovo prvé fotenie pre Street View prebiehajúce spoločne v šiestich krajinách.

 

Projekt je pokračovaním programu „Google na Slovenskú nôtu", ktorého cieľom je zachovanie a šírenie slovenskej kultúry, umenia a prírodných krás.

Na zbieranie fotodokumentácie Google využíva špeciálne Street View zariadenie Trekker, ktoré je umiestené na jednej z lodí premávajúcich po Dunaji. Trekker pozostáva z kamery zostavenej z pätnástich objektívov, ktoré sú pripevnené na batoh.

Google fotí panorámy významných miest pri pohľade z Dunaja; tak aby bola k dispozícii virtuálna cesta popri architektonických pamiatkach, mostoch alebo cez chránené krajinné územia. Okrem miest na Slovensku sa fotografujú aj susedné krajiny: Street View pripraví fotografie napríklad z miest v Maďarsku (Budapešť), v Srbsku (Belehrad a Novi Sad) alebo Rumunsku (Cernavoda).

Používatelia internetu sa už môžu plaviť prostredníctvom Street View po Temži, v Amerike môžu navštíviť niektoré časti rieky Amazonka a rovnako rieky Colorado.