Print this page

Posledný križiak: Pentu treba demaskovať Foto: Archív M.K.

Začiatkom októbra bývalý člen Nova a poradca niekdajšieho ministra Daniela Lipšica MILAN KRAJNIAK zverejnil prvý článok o pozadí Penty, ktorá sa stáva jedným z najsilnejších mediálnych hráčov na Slovensku. Po mesiaci je z toho séria s názvom Mordor Penta. V rozhovore pre Omédiách.com vysvetľuje, prečo to robí. AKTUALIZÁCIA o stanovisko Penty.

 

 

„V tejto sérii textov o spoločnosti Penta budeme postupne osviežovať pamäť partnerov Penty a budeme odkrývať identitu tejto finančnej skupiny. To, čo budeme postupne vyťahovať z minulosti na svetlo, nebude veľmi pekné. Budeme to robiť otvorene. Nebudeme vytvárať anonymné stránky, platiť anonymných aj neanonymných blogerov, aby kydali na Pentu klamstvá a dezinformácie. Nebudeme ani zneužívať bezpečnostné zložky štátu, aby sme vytvárali na Pentu tlak. Stačia nám iba fakty. Tieto fakty budeme dávať do kontextu. A čitateľ si už uzávery urobí sám," takto odštartoval Krajniak sériu článkov o Pente na svojom webe Poslednykriziak.sk.

Pred niekoľkými týždňami ste začali zverejňovať sériu článkov o Pente. Prečo?

„Myslím si, že takémuto typu ľudí by nemalo prechádzať, že sa jednoducho zabudne na niekoho, kto sa snaží vyčistiť svoju minulosť, a dnes sa tvári ako seriózna podnikateľská skupina, ktorá podniká štandardnými metódami. Keď si pozriete minulosť Penty, opakujú sa v nej stále rovnaké schémy. V histórii Penty, najmä na Slovensku, nájdete veľmi málo projektov, ktoré nesúviseli so štátom, alebo so súdmi a kde by boli úspešní. Zoberte si Ozetu v Trenčíne, Mecom, skupovanie výrobcov okien, to všetko išlo do krachu. Pretože neboli schopní pôsobiť na normálnom štandardnom trhu. A myslím si, že to treba demaskovať."

Ja sa pýtam, prečo práve teraz? Penta bola najviac zaujímavá po zverejnení Gorily - prečo ste to nepísali vtedy?

„Nemal som na to čas. Najprv bolo potrebné zhromaždiť tisíce informácií o Pente a o ľuďoch z Penty, ktoré boli známe od roku 1990. Potom bolo potrebné si sadnúť, dať to dokopy a vyhodnotiť. Začal som sa tomu venovať niekedy v polovici leta. Keď som to mal jasnejšie, tak som to začal zverejňovať."

Nesúvisí to s tým, že ste boli v septembri obvinený v súvislosti s nákupom nového odpočúvacieho systému na ministerstve vnútra a vy aj Daniel Lipšic, ktorý bol v tom čase ministrom, ste povedali, že za tým vidíte jeden z ďalších útokov Penty voči Lipšicovi a vám? Nie sú vaše články váš spôsob boja s Pentou aj v súvislosti s vašim obvinením?

„Svoj názor na Pentu som v posledných rokoch neskrýval. Necítil som vo svojom živote potrebu sa zaoberať špinavcami, radšej sa zaoberám ľuďmi a vecami, ktoré majú zmysel. Faktom je, že teraz mám na to čas. A trochu ma hnevá, že robím prácu, ktorú mohol urobiť ktorýkoľvek novinár, keby si dal trochu námahy a našiel si čas."

To spomínate aj vo vašich článkoch. V čom novinári zlyhali?

„Že nabehli na verziu, ktorú Penta dlhodobo a trpezlivo opakuje, o tom, aká je v zásade štandardná stredoeurópska finančná investičná skupina. Nie je to tak. Penta sa odlišuje od J&T. To nie je to isté. Penta je organizácia, ktorá pracuje spravodajskými metódami. Ktorá si neustále zabezpečuje krytie v spravodajských a bezpečnostných zložkách štátu. To je väčšie ohrozenie štátu. Navyše Penta je trójskym koňom ruských záujmov na Slovensku."

Ako to myslíte?

„V súvislosti s aktuálnym dianím na Ukrajine si kladiem otázku, či to skupovanie médií je naozaj len také, že pán Haščak sa naštval. Alebo je za tým ruský záujem, skupovať médiá v strednej Európe."

Myslíte, že pri skupovaní médií Pente asistujú Rusi?

„Nie som si istý, že či Penta alebo niekto z Penty nie je v pozícii, že niekto z Ruska zadá pokyn a oni postupujú v zmysle pokynu."

Prečo by to Rusi robili?

„Rusko prešlo na iný typ vojny - informačný, kde všetky ruské médiá, vrátane štátnych, chrlia propagandu, o ktorej na druhý pohľad vidíte, že sú to lži. Ale im to je jedno, pretože propaganda funguje. Ako náhle sa bude zjavovať istý typ informácií, istý typ slovníka, bez ohľadu, či si to uvedomujete, alebo nie, ste tým ovplyvnení. Je to podobne ako v reklame, opakovanie funguje."

Tvrdíte, že médiá nabehli na verziu, že Penta je v zásade štandardná stredoeurópska finančná investičná skupina. Práve novinári spolu s kauzou Gorila prispeli k tomu, že obraz Penty je vnímaný medzi čitateľmi, divákmi skôr negatívne.

„Ak kritizujem prácu novinárov, nekritizujem všetkých. Aj teraz, pri prechádzaní všetkých tých materiálov, som si uvedomil, že v novinárskej obci sú novinári, ktorí sa problému Penty, finančných skupín venovali dlhodobo. Napríklad od úplného počiatku tieto aktivity popisoval Ivan Špáni v tom čase píšuci pre Prácu, Vladimír Bačišin, Gabriel Beer, Dag Daniš, Juraj Javorský. Týchto si vážim, lebo vidím, že si v rôznom čase dali námahu, aby sa snažili zistiť, ako to bolo."

Odkiaľ čerpáte informácie?

„Na 90 percent z otvorených zdrojov. Vychádzam z informácií, ktoré boli zverejnené, dokonca opakovane zverejnené."

Z tých textov je zrejmé, že ich máte z otvorených zdrojov, no sú tam aj emotívne alebo epické veci, ktoré v dokumentoch ako výročné správy a podobne nenájdete. Napríklad, že na valnom zhromaždení niekto šúchal nohami, aby nebolo zreteľne počuť jeho meno. V otvorených zdrojoch takéto informácie nenájdete.

„Nájdete, toto konkrétne nájdete. To je presný citát pána Hollého z predstavenstva Chemolaku, ktorý to popisoval v médiách. Ale faktom je, že sa mi ozýva veľa ľudí, ktorí mi na základe týchto článkov dokresľujú viaceré udalosti, kontexty, pikošky. Čiastočne vychádzam aj z takých informácií, ak ich viem dokázať a môžem si za nimi stáť."

Pri spomienkach ľudí, informáciách, o ktorých niekto počul, posunul ďalej a došli k vám, je riziko, že každý k tomu pridá svoju pravdu, svoj uhol pohľadu. Neobávate sa, že si môžete poškodiť, ak sa spoliehate na informátorov?

„Ale ja sa nespolieham na informátorov vo veciach, ktoré by som si nevedel inak potvrdiť. Ozývajú sa mi často obyčajní ľudia, ktorí pri kauzách v podnikoch pracovali. Oni ma napríklad upozornia, že veď tam sa dialo ešte toto, ten človek tam bol zapojený. A ja mám dostatočnú databázu, aby som si overil, či tam daný človek v tom čase figuroval, či sa to tak mohlo udiať. Ja sa nespolieham na informácie „jedna pani povedala". Pokiaľ to nemám overené z viacerých zdrojov, tak s tým nejdem von. Okrem toho ma samozrejme kontaktujú aj provokatéri."

Koľko percent vo vašich textoch tvoria takéto informácie?

„Minimálne 90 percent sú informácie z otvorených zdrojov a 10 percent sú informácie potvrdené minimálne dvomi a tromi zdrojmi, ktorým verím. Mám kompletne všetko, čo sa verejnom priestore o Pente alebo o ľuďoch z Penty od roku 1990 objavilo."

Robili ste na ministerstve vnútra. Nezískali ste informácie o Pente aj tam?

„Na ministerstve vnútra som sa nedostával k žiadnym informáciám o Pente, nebolo to v mojej kompetencii. Neviem, čo vie o Pente polícia, čo vie o Pente tajná služba. Nie som schopný to posúdiť."

Na svoju stránku ste napísali, že ľudia, o ktorých ste presvedčení, že ich platí Penta, sa vám začali vyhrážať väzbou. Kto konkrétne? Čím?

„Budem ich konkretizovať v budúcnosti. Došli za mnou niekoľkí ľudia pod zámienkou, že mi chcú pomôcť. Ale ich záujem o stretnutie som vyhodnotil tak, že sa v podstate prišli skryto vyhrážať a upozorniť ma na to, čo všetko by sa mohlo stať a či sa toho nebojím, čo by som urobil, ak by sa udialo hento a tak."

Myslíte si, že sú od Penty?

„O niektorých som presvedčený. To nie je tak, že Haščák poveril tých ľudí, aby za mnou prišli. Myslím si, že on poveril ľudí, ktorí riadia takých pešiakov. Je niekoľko zaujímavých ľudí, ktorí to majú ako prácu. Po Slovensku sa pohybuje niekoľko bezprizorných bývalých spravodajských dôstojníkov, ktorí sa musia niečím živiť. Sú z nich nájomní žoldnieri."

Doteraz ste napísali desať článkov. Koľko ešte napíšete? Máte tie články už nachystané, alebo to robíte priebežne?

„Robím to priebežne. Môj najväčší problém je, čo vynechať. Keby som išiel kauzu po kauze, tak by to bolo nečitateľné. Je veľa zaujímavých káuz – napríklad pokus o ovládnutie VÚB, Drôtovňa Hlohovec, Novocer, o ktorých som zatiaľ nepísal. Snažil som sa popísať signálne kauzy, aby sa  vedelo, čomu sa v tej dobe venovali. Ale aj tieto kauzy chcem určite zdokumentovať, možno ich budem publikovať. Nemám presne urobený horizont, pokiaľ chcem ísť. Typovo by som chcel zmapovať všetky typy podnikania, ktorým sa Penta na Slovensku venovala."

Neobávate sa, že sa niekto bude snažiť vás zastaviť?

„Mám na pamäti jednu kauzu z Prahy. Pri konkurze najväčšej stávkovej spoločnosti Sazka bojovali dve skupiny oligarchov o to, kto ju získa. Jedným bola Penta, ktorá skupovala pohľadávky v konkurze, aby sa vedela presadiť. Správca konkurznej podstaty rozhodol, že Sazku dostala iná skupina. V tom čase sa správcu konkurznej podstaty niekto pokúsil prejsť autom. Nejaký záhadný Ukrajinec. V Prahe sa rozpráva, že si toho Ukrajinca zaplatil pán Dospiva, ale kto mu to dokáže. Vyhodnocujem si aj takéto informácie, som pripravený na všetko."

Keď tvoríte spravodajský web, kde o konkrétnych osobách alebo firme niečo tvrdíte, tak by ste mu mali dať priestor na reakciu. U vás to je jednostranné, bez názoru Penty. Aj keď je jasné, že blog je písaný ako vaša osobná výpoveď, ale pri toľkých tvrdeniach tam chýba názor dotknutej strany. Neobávate sa, že vás Penta zažaluje, že je to jednostranné? Dosah vašich článkov je už taký, že to môžu vyhodnotiť, že sa to dotklo ich povesti.

„Ja sa teším na okamih, keď má Penta zažaluje. Pri každom článku v momente, keď ho zverejním, posielam to na vedomie do mailu pánovi Haščákovi, Dankovi. Niektoré, ktoré sa týkajú bezpečnostných otázok, priamo pánovi Lorencovi. Myslím si, že ak by mali nejaký problém, určite by sa ozvali. Boli napríklad ľudia, ktorých som zmienil vo svojich článkoch, napísali mi, že sa im zdá, že moja interpretácia nie je správna, lebo podľa nich to bolo inak, tak som to opravil."

Čo ste napríklad opravili?

„Nechcem to hovoriť. Lebo to boli ľudia, ktorí boli okrajovo spomenutí v článkoch a takýmto spôsobom ich vystrčím, ako keby boli oni tí hlavní aktéri."

Po zverejnení dokumentu Gorila ste odstúpili z pozície poradcu na ministerstve vnútra. Prečo?

„Pretože som predpokladal, že sa v tom čase Penta pokúsi spochybniť vyšetrovanie Gorily tým, že by som mohol nejakým spôsobom zasahovať."

V dokumente Gorila sa vaše meno objavilo v dvoch vetách, v ktorých Haščák spomína, že budete v budúcnosti hlasovať v ich prospech. Čo na to hovoríte?

„Gorila ma zmieňuje v spise na konci roka 2005, kde Haščák hovorí, že v budúcnosti by som mal spolu s ďalšími tvoriť väčšinu v prezídiu FNM a hlasovať v ich prospech. Len bohužiaľ potom KDH odišlo z vlády a ja ako nominant KDH som odišiel z prezídia FNM. Z toho vyplývajú dve veci: do konca roka 2005 som netvoril väčšinu vo FNM, ktorá mala konať v záujme Penty, a do konca roka som ju ani nestihol tvoriť. V dokumente Gorila sa o mne nehovorí v súvislosti so žiadnymi úplatkami, províziami."

Neplánujete vydať knihu?

„Možno, ak dožijem. Ale aktuálne sa chystám svoje internetové pôsobenie rozšíriť o ďalšie weby. Najbližšie chystám spustenie portálu hascak.net, ktorý by mal slúžiť novinárom, čitateľom, aby si mohli nájsť informácie a zdroje, z ktorých vychádza Penta story a mohli si vytvoriť vlastný názor."

Pri niektorých článkoch burcujete ľudí k aktivite. Spomínate revolúciu, hovoríte, že vy to urobíte inak. Nepíšete to preto, aby ste si vytvorili predpolie pre angažovanie sa v politike?

„Tá situácia, v ktorej sa aktuálne Slovensko nachádza, má hnevá, pretože nie je fér , ak sa dianie na Slovensku ukrajinizuje, rusifikuje v tom, že 10-15 oligarchov si podelí Slovensko. Najprv si kupovali firmy, z ktorých vyhadzovali malých akcionárov. Potom si kúpili zdravotníctvo, teraz si kupujú médiá. Potom čo? Nakoniec tu bude desať ľudí rozhodovať o všetkom? Ja si myslím, že to nie je žiadna sranda. Nechystám sa založiť žiadnu stranu, ale chcem sa tomu venovať, lebo ma to hnevá."

Čo aktuálne robíte? Čím sa živíte?

„Momentálne sa na 90 percent venujem tomuto – píšem o Pente. Na 10 percent sa venujem svojej kaviarni."

Sériu o Pente ste nazvali Mordor Penta, prečo?

„Istému človeku, ktorý dlhý čas pôsobil v Pente, ale nie na pozícii partnera, v jednom momente prišlo zle a odtiaľ odišiel. Keď sa ho pýtali, prečo, keď bol úspešný a cenený, tak jednoducho povedal: „Penta je mordor." Zdalo sa mi to výstižné, tak preto."

Svoj web ste nazvali Posledný križiak. Považujete sa za posledného križiaka, bojovníka?

„Niekedy sa tak cítim, pretože mám pocit, ako keby už všetci rezignovali, mali pocit, že to nemá zmysel, nič sa nezmení. Aj v mojom okolí, aj moji priatelia si to myslia. Ja si myslím, že to má zmysel robiť. Ja som šťastný človek, mám šťastné manželstvo, zdravú dcéru a myslím si, že v istom okamihu by mal človek začať vracať bohu a iným ľuďom to, čo dostal."

 

Požiadali sme k rozhovoru aj k článkom Milana Krajniaka na webe Poslednykriziak.sk  stanovisko Penty: 
"Nebudeme sa k tomu vyjadrovať. Človeka, ktorý je obvinený zo závažného trestného činu, nepovažujeme za partnera na diskusiu. Jeho blogy na tému Penty sú nezmysly a odmietame sa nimi ďalej zaoberať," reagoval pre Omédiách.com hovorca Penty Martin Danko.

Podrobnosti o trestnom stíhaní Milana Krajniaka