Print this page

Podpisy na internetovej petícii za zrušenie vlakov zadarmo pribúdajú Foto: ZSSK

Po prijatí uznesenia Ficovej vlády o cestovaní zadarmo pre študentov a dôchodcov, sa ohlásili odporcovia. Na internete pribúdajú podpisy pod petíciou za zrušenie vlakov zadarmo.

 


„My, dole podpísaní občania Slovenskej republiky, vyslovujeme nesúhlas s populistickým a nezodpovedným návrhom vlády Roberta Fica o vlakoch zadarmo. Vieme, že nič nie je zadarmo a všetky náklady budú hradené z daní nás, daňovníkov," píše sa v petícií za ktorou je Nová Generácia, bývalé mládežnícke združenie SDKÚ-DS.

 

Aktuálne je pod petíciou už takmer14 tisíc podpisov. Ľudia pod petíciou vyzývajú vládu Roberta Fica, aby peniaze radšej použila na modernizáciu Slovenska, aby investovala do vedy a výskumu a vzdelania mladých, ktoré Slovensku prinesie násobne vyšší prínos, ako vlaky kvázi zadarmo. Aby mladým ľudom a študentom pomáhala v hľadaní si praxe počas štúdia, ktorej absencia je častokrát najväčšou prekážkou prijatia do zamestnania a tak pomáhala mladým. A aby neničila podnikateľské prostredie a nechala podnikateľov vytvárať nové pracovné miesta a tak zvyšovať životnú úroveň.

Podrobnosti o nároku na bezplatné cestovanie

V pondelok 10. novembra od 10:00 iniciátori avizujú informačnú kampaň a tichý protest na Hlavnej stanici v Bratislave, kde budú zbierať podpisy.

Nárok na bezplatné cestovanie vo vnútroštátnej železničnej osobnej doprave budú mať od 17. novembra deti do 15 rokov, žiaci a študenti denného štúdia do 26 rokov, osoby, ktoré dovŕšili 62 rokov a všetci poberatelia dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení. Ide najmä o dôchodcov poberajúcich starobný, invalidný, vdovský, sirotský dôchodok a o predčasných dôchodcov.
Podpisy budú zbierať aj pred Hlavnou stanicou v Bratislave.