Print this page

Cynická obluda sa sťahuje Rado Ondřejíček, archív R.O.

"Cynická obluda je rovnako hnusná a kvalita vtipov stále závisí len od toho, čo inšpiratívne sa deje okolo a ako sa mi to zhmotní v hlave," hodnotí posledný rok Cynickej obludy jej autor Rado Ondřejíček, ktorý s Obludou odchádza od Sme.sk.

 

 

 

 

Ktoré obrázky, témy najviac pohli verejnosťou?

Nemyslím si, že moje obrázky hýbu verejnosťou, nech to už znamená čokoľvek. Robím vtipy, na hýbanie verejnosťou je skôr investigatíva alebo iná seriózna novinárčina. Vo všeobecnosti, najviac sa ľudia bavili na témach z prezidentských volieb a na jesennej CTčkovej afére.

Akym vývojom prešla Cynická obluda v roku 2014?

Dúfam, že žiadnym zásadným. Stále je rovnako hnusná a kvalita vtipov stále závisí len od toho, čo inšpiratívne sa deje okolo a ako sa mi to zhmotní v hlave. Pribudlo pár fanúšikov, pár ich pre zmenu dostalo ban a tak ďalej. Bežná rutina.

Skôr sa vďaka Oblude veľmi pozitívnym smerom zmenil môj život. Mohol som opustiť full-time zamestnanie a za to som jej neskonale vďačný.

Čomu sa aktuálne ešte venuješ?

Deťom, čítaniu, kaviarenskému povaľovaniu, občas reklame ak treba, a časom dúfam aj písaniu.

Boli ľudia, ktorých sa osobne dotkol humor Cynickej obludy?

Určite, furt sa tu niekoho niečo dotýka, lebo ľudia žijú v presvedčení, že ich dotknuté ego je dôležité. Ale keďže tieto výkriky idú celkom mimo mňa, tak konkrétnych jedincov vymenovať neviem.

Odporúčame aj: TOP 5 najnavštevovanejšie vtipy Cynickej obludy za rok 2014

Akú má stránka čítanosť?

Keďže čítanosť do značnej miery závisí od toho, ako sa vyspí Facebook a ten sa vyspáva čoraz horšie, návštevnosť sa v podstate drží a rastie len mierne, napriek množstvu pribudnutých fanúšikov. V marci a apríli trhala všetky rekordy, vtedy padla aj hranica pol milióna unikátov za mesiac a jeden a pol milióna klikov. Teraz na jeseň je to tak okolo 1,2 milióna klikov mesačne a 330 tisíc unikátov. Všetko podľa Google analytics. Medziročne to je nárast tak možno o 15 percent. Oveľa väčšej pozornosti sa očividne tešili vtipy, ktoré SME.sk prebralo na titulku.

Cynická obluda je linkovaná aj vychádza aj na Sme.sk, ostane tam?

Nie. Prinútený rozhodnúť sa medzi SME a Nkom, po dlhom váhaní som si nakoniec vybral Nko. Od januára by sa už teda na SME objavovať nemala, ak sa teda nestane niečo zásadne nepredvídateľné.

Zmení sa v budúcom roku Cynická obluda?

Technické detaily nie sú ešte doriešené, ale nejakým spôsobom sa tesne primkne k Projektu N. To by mala byť jediná zmena. Všetko ostatné pôjde dúfam po starom a v doterajšom pocite, že stále to je len moja osobná zábavka.

 

RADO ONDŘEJÍČEK (1977) v minulosti publikoval v magazíne inZine, potom v T-Station, založil Humno.sk. V roku 2011 vydal knihu Homo asapiens a o rok neskôr založil projekt Cynická obluda. Minulý rok mu vyšla kniha Tekvicový prívarok pre dušu.