Print this page

Šport.inak odštartoval s homosexuálnymi športovcami a pravdou o smrti Nepelu

Web zakladá Michal Trško, ktorý naďalej pracuje v Sme.

 

 

Dnes začal vychádzať ďalší web, ktorý založili bývalí redaktori denníka Sme - športový web šport.inak. Sport.inak je sesterským projektom Ženy v meste.

„Od webovej konkurencie sa budeme líšiť tým, že základ nášho obsahu nebudú tvoriť agentúrne správy. S určitosťou tak vieme povedať, že u nás nájdete vždy niečo iné, ako u konkurencie," tvrdia v tlačovej správe.

Jednou z prvých netradičných tém je článok o homosexuálnych športovcoch s názvom U Nepelu režim kamufloval skutočný dôvod smrti. „Olympijský víťaz a trojnásobný majster sveta Ondrej Nepela zomrel ako 38-ročný na AIDS. Ako prvý známy športovec. Proti Nepelovi nestál len strach, ale aj politika vtedajšieho režimu. Ten dokonca aj po jeho smrti tvrdil, že ju zapríčinila iná zákerná choroba. "Bol oficiálny pokyn, aby sa nehovorilo, že Nepela zomrel na následky AIDS," spomína v dokumente Českej televízie komentátor Karol Polák," píše web.

Web má podstránky: futbal, hokej, tenis, ďalšie športy, názory a rozhovory, napríklad s Michalom Handzušom: Hokejisti žijú v bubline. Ak nie sú hlúpi, tak si to uvedomia.

„Témy budeme vyberať aj podľa kritéria spoločenského presahu. Príkladom je séria článkov o homosexuálnych športovcoch, s ktorou sme spustili náš projekt. Budeme písať o menšinových športoch, zároveň sa budeme orientovať na veľké športové podujatia ako sú olympijské hry, majstrovstvá sveta či grandslamové tenisové turnaje," píše redakcia.

Základ redakcie nového športového webu tvoria traja redaktori, ktorí doteraz publikovali v denníku SME - Michal Červený, Tomáš Olšiak a Michal Trško, momentálne vedúci editor spravodajstva na Sme.sk. S webom bude spolupracovať hokejový komentátor RTVS Pavol Gašpar, externe bude prispievať textami najmä z NHL bývalý prispievateľ SME Juraj Hudák.