Print this page

Kampaň kontroverzného republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa sprevádza ďalší škandál. 

Trump zverejnil snímku s americkou vlajkou, ktorá je prekrytá jeho portrétom, stodolarovými bankovkami, záberom na Biely dom a pochodujúcimi vojakmi. K fotke je pripojený slogan: "Potrebujeme ozajstné vedenie. Potrebujeme výsledky. Nech začne Amerika zase fungovať!"

Po podrobnejšom preskúmaní fotografie sa ukázalo, že pochodujúci vojaci majú na rukách ríšskou orlicu a minimálne jeden z vojakov má podľa expertov uniformu s maskáčovým vzorom používaným nacistami. Britský denník The Guardian napísal, že ide o snímku bežne prístupnú na internete, na ktorej nie sú skutoční vojaci oddielov SS, ale skupina mužov oblečená do ich uniforiem.

Tlačové oddelenie Trumpovej kampane to označilo za chybu jedného z neskúsených zamestnancov a príspevok z Twitteru stiahlo.

Trump patrí k favoritom republikánskych primárok. Podľa nového prieskumu verejnej mienky vedie s podporou 17 percent voličov pred niekdajším floridským guvernérom Jebe Bushom, ktorý má 14-percentnú podporu.

Donald Trump vyvolal vlnu negatívnych reakcií hneď svojím prejavom v polovici júna, v ktorom ohlásil kandidatúru. Počas svojho príhovoru totiž obvinil Mexiko, že do USA posiela mužov, ktorí znásilňujú ženy, a ďalších zločincov. "Dovážajú drogy, zaťahujú do krajiny zločinnosť, sú to násilníci, domnievam sa, že niektorí z nich sú dobrí, ale hovorím s pohraničnou strážou a tí mi hovoria, čo sa k nám dostane za ľudí," uviedol vtedy Trump. Dodal, že v prípade svojho víťazstva vo voľbách má v pláne na hranici s Mexikom postaviť obrí múr.