Print this page

Clintonovej hrozí vyšetrovanie kvôli afére okolo e-mailov Foto: Secretary of State

Demokratickej uchádzačke o funkciu prezidentky USA Hillary Clintonovej hrozí vyšetrovanie kvôli afére spojenej s používaním súkromného e-mailového konta pre služobnú komunikáciu v čase, keď pôsobila ako šéfka americkej diplomacie.

Začatie právnych krokov proti niekdajšej prvej dáme USA požadujú dvaja vládni generálni inšpektori, informoval denník The New York Times.

Americké ministerstvo spravodlivosti teraz údajne preveruje návrh na začatie vyšetrovania. Podľa denníka The Washington Post zistili inšpektori, že prinajmenšom štyri emaily poslané zo súkromného účtu Clintonovej obsahovali informácie podliehajúce utajeniu. Zaradené mali byť do kategórie "tajné", teda do druhej najvyššej.

Ministerstvo spravodlivosti odmietlo dnes záležitosť komentovať, vyvrátilo iba dnešné špekulácie niektorých amerických médií, že žiadosť podaná inšpektormi odporúča začatie trestného konania.

Clintonová viedla americkú diplomaciu v rokoch 2009 až 2013 a po celú dobu používala súkromnú adresu elektronickej pošty, čo v USA vyvolalo škandál. Zákon vtedy používanie súkromných adries na vybavovanie oficiálnej komunikácie síce nezakazoval, Clintonová ale čelí predovšetkým zo strany republikánskej opozície kritike za možné ohrozenie národnej bezpečnosti.

Správy rozosielané zo súkromného účtu sa týkali okrem iného vyšetrovanie útoku na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází, pri ktorom na jeseň roku 2012 zahynuli štyria Američania vrátane veľvyslanca Chrisa Stevensa.

Americké ministerstvo zahraničia musí na základe májového rozhodnutia súdu zverejniť 30.000 e-mailov svojej niekdajšej šéfky. Prvý balík správ zverejnilo už 30. júna. Pokračovať s tým bude každý mesiac až do konca januára 2016. Na konci júna sa objavili správy, že Clintonová ministerstvu nezaslala prinajmenšom 15 požadovaných e-mailov. Jej hovorca to však odmietol s tým, že vydali všetky relevantné správy, ktoré mali k dispozícii. Asi 32.000 e-mailov označila Clintonová za súkromné a zmazala.

Aféra okolo elektronickej komunikácie Clintonovú zastihla podľa médií v nanajvýš nevhodnú dobu. Za 15 mesiacov budú v USA prezidentské voľby a bývalá ministerka zahraničia je zatiaľ jednou z nádejných kandidátok.