Print this page

Automobilka Porsche sa rozlúčila s učňom za jeho komentár na Facebooku Foto: ff-feldkirchen.at

Komentáre plné nenávisti, neskrývaného rasizmu a často rôznych výziev na likvidáciu. Aj takto vyzerá prejav mnohých hejterov na Facebooku.

 

 

Kým na Slovensku učiteľ, ktorý verejne velebí Hitlera a dáva na Facebook antisemitské odkazy, naďalej pôsobí na strednej škole, v Rakúsku stačil automobilke jeden komentár.

V hornorakúskom meste Feldkirchen sa miestny dobrovoľný hasičský oddiel pochválil fotografiou sýrskeho dievčatka, ktoré sa teší z vody počas horúčav. Dobrovoľní hasiči sa vybrali k miestu, kde sú ubytovaní utečenci, a v čase enormných horúčav osviežili hlavne ich deti. Dobrovoľný hasičský zbor sa stretol s množstvom pozitívnych reakcií. „Príjemné ochladenie v letných teplotách až do 36 stupňov. A pekné znamenie, že utečenci sú vo Feldkirchene vítaní," napísal Spiegel.

V diskusii pod článkom sa však objavil aj takýto komentár: „Plameňomet, je najlepšie riešenie," napísal jeden automobilový technik zaúčajúci sa v rakúskej automobilke Porsche.

Na komentár reagoval jeho zamestnávateľ veľmi rýchlo. S mladíkom, ktorý sa neskôr za komentár ospravedlnil, rozviazal spoluprácu. "Zmluva o praxi bola predčasne ukončená s okamžitou platnosťou," povedal hovorca Porsche pre rakúsky Kurier. "Odmietame akúkoľvek diskrimináciu. Boli sme preto nútení okamžite reagovať." Prípad si všimla na blogu Viola Ternényová.

Na Slovensku prišla kvôli nenávistnému komentáru o prácu moderátorka RTVS. Naopak žiadne konzekvencie sa zatiaľ nedotkli stredoškolského učiteľa, ktorý v diskusiách obhajuje Hitlera, popiera historické fakty, netají sa antisemitizmom. Ani potom, ako na prípad upozornil bloger Peter Farárik a o jeho statusoch informovali viaceré médiá, ostalo len pri niekoľkých odsudzujúcich vyjadreniach kompetentných.