Ruský šéf diplomacie pred kamerami nadával. Otázka je komu?

Print this page

Ruský šéf diplomacie pred kamerami nadával. Otázka je komu? Ilustr.foto

Búrku dohadov dnes na sociálnych sieťach vyvolal zvukový záznam utorkovej tlačovej konferencie ministrov zahraničných vecí Ruska a Saudskej Arábie Sergeja Lavrova a Adil Džubajrá v Moskve.

Pozornosť internetovej komunity vyvolala poznámka, ktorú predniesol Lavrov akoby pre seba: "debili".

Nie je to prvýkrát, čo sa Lavrov choval nediplomaticky. Diskusie vyvoláva hlavne otázka, komu ruský minister svoju poznámku adresoval. Podľa niektorých Lavrov slovom "debili" označil krajinu saudského hosťa, čo by však bolo pre ruskú blízkovýchodnú diplomaciu zničujúce.

Tohto názoru sa držia bývalý americký veľvyslanec v Moskve Michael McFaul. Na Twitteri napísal, že aj on sám sa v minulosti od Laavrova dočkal podobného označenia.

Ruské médiá v tejto súvislosti pripomínajú, že v roku 2008 šéf ruskej diplomacie podobne urazil vtedajšieho britského ministra Davida Milibanda.

Podľa spravodajcu agentúry Reuters je ale vysvetlenie možno menej dramatické. Lavrov mohol adresovať urážlivé slovo prítomným novinárom, ktorí vraj tlačovú konferenciu opakovane rušili. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová, ktorá utorkovú tlačovú konferenciu riadila, vyhlásila, že o žiadne urážlivej poznámke nič nevie.
Diplomati rokovali o vojne v Sýrii a v Iraku a o boji s Islamským štátom.