Print this page

Alibaba kupuje Youku Tudou, čínsku podobu YouTube

Najväčší čínsky internetový predajca Alibaba dnes navrhol kompletné prevzatie firmy Youku Tudou, ktorá je považovaná za čínsku obdobu videoservisu YouTube.

Ponuka internetového giganta oceňuje celú Youku Tudou na 5,2 miliardy dolárov. Alibaba zaplatí podľa výpočtov agentúry Reuters okolo 4,2 miliardy dolárov, pretože už od vlaňajška má vo firme podiel 18,3 percenta.

Alibaba si prevzatím Youku Tudou chce posilniť aktivity na poli médií. Spoločnosť začala expandovať do filmového priemyslu prostredníctvom spolupráce s hollywoodskymi štúdiami a jej vlastná platforma pre videostreaming jej umožní ponúkať filmy priamo čínskym zákazníkom.

Alibaba ponúka za akciu Youku Tudo 26,60 dolárov, čo je 30 percent nad štvrtkovou záverečnou trhovou cenou. Akcie Youku, ktoré sa obchodujú v New Yorku, dnes vyskočili o 23 percent na 25 dolárov. Youku Tudou uviedla, že jej šéf Viktor Koo ponuku Alibaba podporí.

"Digitálne produkty, najmä video, sú v elektronickom obchode rovnako dôležité ako fyzické tovar; vysoko kvalitné videá Youku sa stanú základnou zložkou našej budúcej ponuky týchto produktov," uviedol podľa agentúry AP generálny riaditeľ Alibaba Group Holdings Daniel Zhang.

Youku zatiaľ nevytvorila zisk. V poslednom štvrťroku sa jej strata prehĺbila na 342 miliónov jüanov (1,3 miliardy Sk) zo 142 miliónov jüanov pred rokom.