Print this page

WikiLeaks začala zverejňovať dokumenty z e-mailu šéfa CIA

Niekoľko dokumentov z osobnej e-mailové schránky šéfa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Johna Brennana uverejnil server WikiLeaks.

 

 

Dokumenty pochádzajú z rokov 2007 až 2009, teda z doby pred tým, než Brennan nastúpil do čela CIA v marci 2013.
"21. októbra 2015 a počas nasledujúcich dní bude WikiLeaks zverejňovať dokumenty pochádzajúce z jednej z mimovládnych e-mailových schránok šéfa CIA Johna Brennana," oznámila organizácia na svojej internetovej stránke. Dodala, že Brennan túto schránku príležitostne využíval k niekoľkým spravodajským projektom.

V prvej várke dal server na internet okrem iného krátku správu, kde sa písalo o veciach spojených s Iránom. Išlo o odporúčania určené pre novozvoleného prezidenta Baracka Obamu pred tým, než sa v januári 2009 ujal funkcie.

Ďalšie dva zverejnené materiály z roku 2008 sa týkali mučenia. Jedným je kópia návrhu zákona o obmedzeniach vypočúvacích metód. Druhý dokument obsahuje zoznam zakázaných praktík, ako je takzvaný waterboarding alebo fingované popravy.

Wikileaks tiež zverejnil 48-stránkový dokument s množstvom osobných údajov, ktorý zrejme spísal Brennan v roku 2008 počas overovania svojich predchodcov, aby im mohol byť povolený prístup k citlivým informáciám.

Server začal tieto materiály publikovať niekoľko dní po tom, čo neznámy počítačový pirát, ktorý sa predstavil ako americký teenager, oznámil denníku The New York Post, že prenikol do e-mailovej schránky riaditeľa CIA a získal jeho osobné informácie. Následne niekto, kto tvrdil, že je týmto hackerom, umiestnil na twitterovom účte @phphax zábery ukazujúce dokumenty údajne obsahujúce citlivé úradné informácie.

Prípadom sa zaoberá FBI a úrad na ochranu prezidenta.

"Nie sú žiadne známky, že by dokumenty, ktoré boli doteraz zverejnené, boli považované za dôverné," uviedla CIA podľa agentúry AFP vo vyhlásení. Odsúdila tiež nabúranie sa do "účtu Brennanovej rodiny".