Print this page

Konzervatívny denník Postoj má 500 darcov Foto: postoj.sk


Konzervatívny denník Postoj odkladal svoj štart niekoľko mesiacov, kvôli zbierke. Dnes šéfredaktor nového spravodajského webu Fero Múčka bilancuje, koľko redakcia má na chod redakcie a koľko potrebuje.

 


Kľúčovým zdrojom pre financovanie Postoja má byť priama podpora od čitateľov. „Dnes sme v tomto smere asi na polceste. Mesačné náklady Postoja sú v súčasnosti na úrovni približne 12-tisíc eur, ide najmä o platy pre šesť ľudí full-time a štyroch ľudí part-time, honoráre pre viac ako desiatku externých prispievateľov, nájomné, agentúrny servis a ďalšie náklady," píše Múčka v maily pre čitateľov. Dnešné mesačné príjmy od darcov pre postoj.sk sú približne na úrovni šesťtisíc eur, Postoju ich posiela približne päťsto darcov. Mesačný príjem z inzercie je okolo 1,5-tisíc eur za posledné dva mesiace.

 

„Zvyšok nákladov vykrývame z doteraz nahromadených darov, ktoré sme vyzbierali pred spustením projektu," píše Múčka.

Odporúčame aj: Z .týždňa odišli viacerí redaktori, šli do Konzervatívneho denníka

Na dlhodobé fungovanie redakcie v súčasnom zložení to nestačí. „Ak tu má Postoj byť aj o pol roka či o rok, musí zvýšiť výnosy," píše šéfredaktor.

Redakcia chce získať pravidelných podporovateľov – ktorým sľubuje špeciálne papierové vydania novín, pravidelné informácie z redakcie, pozvánky na podujatia organizované denníkom A osobné stretnutia s redaktormi.
Postoj začal vychádzať 17. septembra. Dovtedy články vychádzali na webe postoy.sk.