Print this page

Na internete sa objavil nový anonymný spis - Gorila 2

V dokumente sú spomínaní významní ľudia z politiky, spoločnosti aj tajnej služby.

 


Pred štyrmi rokmi sa na internete objavil údajný spis SIS Gorila, ktorý vyvolal nevídanú búrku na politickej scéne ale aj v spoločnosti, v uliciach boli protesty aj demonštrácie.

 

Na internete je zverejnený ďalší podobný dokument. Do Denníka N a ďalších redakcií prišla internetová adresa, na ktorej anonym zverejnil dokumenty, ktoré vyzerajú ako prepisy zvukových záznamov. Ide o rovnakú blogovaciu platformu, kde bola v roku 2011 zverejnená Gorila 1. Dokument má približne 200 strán a píše o období, ktoré začína rokom 2007 a končí v roku 2012. Podľa Denníka N z kontextu dokumentu vyplýva, že má ísť o zvukové záznamy zo stretnutí bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša s rôznymi dôležitými ľuďmi zo spravodajského, biznisového a politického prostredia. 

Autenticitu dokumentu zatiaľ nikto nepotvrdil ani sa k dokumentom neprihlásil.  Dokumentom sa už zaoberá polícia.

V rozhovoroch sa spomínajú mená politikov ako Robert Fico, Robert Kaliňák, Mikuláš Dzurinda, Iveta Radičová, Daniel Lipšic a mnohí ďalší. Ale aj podnikatelia Miroslav Výboh, Jozef Brhel,  Juraj Široký, Ivan Kmotrík, finančné skupiny Penta, J&T a iné.

Arpáš sa v materiáli priznáva k spolupráci s bývalým šéfom komunistickej tajnej služby Alojzom Lorencom a finančnou skupinou Penta, ktorú Denník N požiadal o stanovisko. "Nevieme sa k tomu konkrétne vyjadriť, ide o rozsiahly a veľmi neprehľadný materiál. Jeho zverejnenie a spôsob spracovania má charakter spravodajskej hry. Dôveryhodnosť tohto materiálu je preto veľmi pochybná a vzbudzuje celý rad otázok," reagoval pre Denník N hovorca Penty Gabriel Tóth.

Spomínajú sa však aj stretnutia s novinármi, či sú v dokumente zmienky aj o samotnej kauze Gorila.

"Viem, že to robil, že si ľudí nahrával. Mohol to robiť pre svoju ochranu, ale aj z rôznych iných dôvodov," povedal bývalý agent SIS Peter Holúbek, z ktorého bytu mala SIS odpočúvať byt Zoltána Vargu, na základe čoho vznikol spis Gorila. "Mám takú informáciu, že niečo také existuje, ale nikdy som to nečítal, ani neviem, čo tam je," povedal Holúbek pre Denník N.

Arpáš prednedávnom priznal, že spolupracoval s finančnou skupinou Penta.

„Áno. Objednávka prišla od pána Haščáka. Podmienky sa však nastavili tak, že komunikácia prebiehala cez generála Lorenca. Jemu som aj odovzdával informácie a analýzy," povedal Arpáš v rozhovore pre Aktuality.sk, kde odmietol , že by spis Gorila predal.

"Jedná sa o paralelu zdroja materiálov, ktoré boli pravidelne zverejňované pred voľbami v roku 2006 (kto už v tom období dostal od PZ mandát uverejňovať z ich análov čokoľvek), 2010 (kto opätovne otvoril témy v roku 2012) a t.c. 2016 (opäť tá istá osoba s tým istým nástrojom - koho je opäť nástrojom)... To všetko za účelom odpútania pozornosti od podstatných javov v spoločnosti prostredníctvom opätovného očierňovania mojej osoby a traumatizovania našej spoločnosti, už aj tak rôznymi okolnosťami nesmierne spoločensky zdecimovanej a polarizovanej," reagoval na nový dokoument Arpáš pre web Aktuality.sk.

Na internete sa objavila nová Gorila 2

V dokumente sú spomínaní významní ľudia z politiky, spoločnosti aj tajnej služby.

Pred štyrmi rokmi sa na internete objavil údajný spis SIS Gorila, ktorý vyvolal nevídanú búrku na politickej scéne ale aj v spoločnosti,  v uliciach boli protesty aj demonštrácie.

Na internete je zverejnená ďalší podobný dokument. Redakcia Denníka N dostala internetovú adresu, na ktorom anonym, zverejnil dokumenty, ktoré vyzerajú ako prepisy zvukových záznamov zo stretnutí bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša s rôznymi ľuďmi. Autenticitu dokumentu nikto nepotvrdil ani sa k dokumentom neprihlásil. Dokument má približne 200 strán a píše o období, ktoré začína rokom 2007 a ž 2012. „Z kontextu dokumentu vyplýva, že rozhovory si  nahrával samotný Arpáš, ktorý sa v stretával s celým zoznamom dôležitých ľudí zo spravodajského, biznisového a politického prostredia,“ píše Denník N.

V rozhovoroch sa spomínajú mená politikov Ako Robert Fico, Robert Kaliňák, Mikuláš Dzurinda, le aj podnikatelia Miroslav Výboh, Jozef Brhel či Juraj Široký, finančné skupiny Penta. Spomínajú sa stretnutia s novinármi.

“Viem, že to robil, že si ľudí nahrával. Mohol to robiť pre svoju ochranu, ale aj z rôznych iných dôvodov,” povedal bývalý agent SIS Peter Holúbek, z ktorého bytu mala SIS odpočúvať byt Zoltána Vargu, na základe čoho vznikol spis Gorila. “Mám takú informáciu, že niečo také existuje, ale nikdy som to nečítal, ani neviem, čo tam je,” povedal Holúbek o novom spise.

Denník N kontaktoval aj Arpáša, nezdvíhal telefón a zatiaľ neodpovedal ani na sms. Stanovisko zatiaľ neposkytla ani polícia.