Print this page

Facebook bude mazať nenávistné príspevky. Najprv v Nemecku Reprofoto: aktualne.tv

Po vlne kritiky kvôli nečinnosti sa sociálna sieť Facebook rozhodla v Nemecku oveľa častejšie mazať xenofóbne príspevky a komentáre vyzývajúce k násiliu.

 

 

Odteraz budú vyhrážky fyzickým násilím uverejnené na Facebooku v Nemecku "považované za vierohodné hrozby a budú odstraňované". S odvolaním sa na zástupcu spoločnosti o tom informovala agentúra DPA. Doteraz Facebook pri úvahe, či nenávistný príspevok zmazať či nie, posudzoval tiež mieru reálnosti toho, že nakoniec dôjde k uskutočneniu hrozby.

Nová politika bude mať podľa hovorkyne Facebooku Tiny Kulow za následok, že "budeme v Nemecku blokovať oveľa viac kontroverzných obsahov". Tolerancia k ľahkovážnym komentárom s xenofóbnym podtextom sa podľa nej výrazne zníži. Podľa hovorkyne sa nezmení nič na doterajších zásadách komunity, teda akýchsi pravidlách pre používanie sociálnej siete, "zlepšíme ale spôsob ich vymáhania".

Odporúčame aj: Blog Miroslavy Kernovej: To naozaj želáte už aj deťom smrť?

Ľudia v Nemecku sociálnej sieti Facebook v posledných mesiacoch stále hlasnejšie vyčítali, že nemaže dostatočne dôsledne xenofóbne komentáre a to ani po tom, čo na nich niektorí používatelia priamo upozornili. Istý právnik z bavorského Würzburgu podal kvôli tomu na manažérov Facebooku trestné oznámenie. Kancelárka Angela Merkelová v septembri o probléme hovorila priamo so zakladateľom sociálnej siete Markom Zuckerbergom.

"Je dobre, že Facebook konečne podľahol tlaku a začne sa hlásiť k svojej zodpovednosti," uviedol v reakcii na vyhlásenie spoločnosti nemecký minister spravodlivosti Heiko Maa.