Print this page

Za ironický status o klobáse skončil Brit vo väzení Foto: Michael Mcfeat

Päťročné väzenie hrozí v Kirgizsku Britovi, ktorý bol v tejto prevažne moslimskej krajine v strednej Ázii zatknutý za to, že urazil miestne tradičné jedlo, uviedla agentúra AFP.

Brit, ktorý pracuje v tejto krajine v bani na zlato, si dovolil posmešný status na adresu miestnej špeciálnej klobásy, keď ju prirovnal ku "konskému penisu".

Status pohoršil kirgizských zamestnancov bane, ktorí kvôli tomu vstúpili do štrajku. Do práce sa vrátili až po zatknutí Brita Michaela Mcfeat. Miestna justície Brita obvinila z podnecovania rasovej neznášanlivosti. Za to mu podľa zákonov tejto bývalej sovietskej republiky hrozí tri až päť rokov väzenia.

Michael Mcfeat už stsatus zmazal a na Facebooku sa ospravedlnil všetkým kolegom zo zlatej bane, ktorá predstavuje desať percent ekonomiky krajiny. S tým, že rozhodne nemal v úmysle niekoho uraziť.

Klobása, ktorú si kyrgyžskí zamestnanci dávali pri príležitosti sviatkov na konci roka, je vyrobená z konského mäsa, ktoré je v krajine veľmi cenené. Jedlá z konského mäsa sú zvlášť vyhľadávaná po tom, čo sa po páde bývalého Sovietskeho zväzu oživili v krajine nomádske tradície.

I would like to take the opportunity to sincerely appologise for the comment I made on here about the kygyz people and...

Posted by Michael Mcfeat on 2. január 2016