Print this page

Opera uvádza na trh prehliadač s blokovaním reklamy Foto: Opera

Nórska firma Opera uvádza na trh novú verziu svojho internetového prehliadača, ktorá bude mať schopnosť blokovať on-line reklamu, čím umožní výrazne rýchlejšie sťahovanie stránok.

Spoločnosť dnes oznámila, že nový produkt je zatiaľ určený pre vývojárov a nadšencov technologických noviniek, neskôr ale príde na trh verzia pre bežných užívateľov počítačov aj mobilných telefónov.

Rastúci dopyt po blokovaní reklamy odráža zvýšené nároky na rýchlosť sťahovania, ale aj túžbu užívateľov po väčšom súkromí a menšom obťažovaní na webe. Na druhej strane tento trend ohrozuje podstatnú časť internetového sektora na čele s Facebookom a médiami. Tieto firmy ponúkajú svoje služby napospol bezplatne a spoliehajú na to, že bezplatný a všeobecne otvorený prístup im vynahradí príjmy z reklám.

Opera uviedla, že nová verzia jej prehliadača dokáže skrátiť čas sťahovania až o 90 percent tým, že eliminuje zložité machinácie rôznych reklamných zadávateľov. Funkcia blokovanie reklamy je zabudovaná priamo do prehliadača, takže sťahovanie je o 40 percent rýchlejšie ako pri použití doterajších nástrojov pre blokovanie reklamy, ktoré sú k prehliadaču dodatočne pripojené, uviedla firma.

Sama Opera priznáva, že veľká časť jej tržieb je závislá na príjme z reklám. Jej hovorca ale oznámil, že nevidí v ponuke produktu na blokovanie reklamy žiaden rozpor. Dopyt po blokovaní reklamy by vraj mal ustúpiť, až budú reklamy menej rušivé a pre užívateľov budú mať väčší význam.

Nedávna štúdia firiem PageFair a Adobe odhadla, že nástroje na blokovanie reklamy na internete znamenali pre reklamné príjmy stratu tržieb okolo 21,8 miliardy dolárov. Tento rok by sa táto strata mala zvýšiť na 41,4 miliardy dolárov, čo by predstavovalo takmer 30 percent z celkového objemu. Firma Carat predpovedala, že svetové príjmy z reklamy na digitálnych zariadeniach tento rok dosiahnu takmer 150 miliárd dolárov.

Kontroverziu vyvolalo nedávne oznámenie českej spoločnosti O2, že uvažuje o ponuke blokovania on-line reklamy. Časť významných spravodajských a zábavných webov pohrozila, že v tom prípade sú pripravené odstrihnúť zákazníkov českého O2 od svojho obsahu.