Print this page

Cikajúci chlapček sa stal symbol odporu proti útokom  Twiter/@NawakNawak

Rovnako ako po útoku na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo a po parížskych teroristických útokoch z 13. novembra zaplavili aj po dnešných atentátoch v Bruseli facebook a twitter karikatúry, pomocou ktorých sa ľudia snažia bojovať proti teroru humorom.

 

 

Ústrednou postavou kresieb je pritom Manneken Pis (Cikajúci chlapček).

Jeho rôzne podoby pribúdajú ako profilové fotografie.

Na karikatúre Joanna Sfara (pod článkom) ciká chlapček na nohu ozbrojeného teroristu, ďalší na zapálenú bombu, ktorú nesie islamista. "Chcem cikať v pokoji, chcem toho príliš?" pýta sa.

"Tu! Darček z Belgicka!" hovorí chlapček so vztýčeným prostredníkom na obrázku francúzskeho umelca Nawaka.

Karikaturista francúzskeho denníka Le Monde Planta zareagoval obrázkom vyjadrujúcim solidaritu Francúzska so susednou Belgickom. Modro-bielo-červená figúrka na ňom objíma postavičku v belgických národných farbách čiernej, zlatej a červenej. Pod nimi sú dátumy 13. novembra a 22. marca, ktoré odkazujú aj na minuloročný útok z Paríža.

Alžírsky kresliar Alí Dili pripomenul svojou karikatúrou fakt, že útoky v Belgicku nie sú zďaleka prvé, pri ktorých islamisti zabili desiatky ľudí. Muž s tabuľkou s nápisom Je suis Bruxelles (Ja som Brusel) sa na nej pýta, či je pre neho medzi ľuďmi s tabuľkami pripomínajúcimi útoky v Paríži, Mali, Tunisku či Libanone ešte trochu miesta.

Slogan Je suis ... sa objavil prvýkrát v spojení Je suis Charlie po útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo vlani v januári a stal sa symbolom medzinárodnej solidarity s obeťami terorizmu. Je suis Bruxelles sa objavil aj tentoraz.

Smútok nad obeťami teroristických útokov vyjadrovali celý deň na twitteri tiež postavy zo slávnych belgických komiksov vrátane neznámejšieho Tintina.