Print this page

Novinára odsúdili na päť rokov kvôli textu na Twitteri Foto: Twitter

Saudskoarabský novinár bol odsúdený na päť rokov väzenia kvôli správam, ktoré umiestnil na sieti Twitter.

Informovala o tom dnes organizácia Amnesty International (AI). Alá Brindží bol vo štvrtok uznaný vinným z niekoľkých zločinov vrátane urážok saudskoarabských vodcov. Súdu tiež prekážalo, že novinár a blogger "obvinil saudskoarabského bezpečnostného predstaviteľa zo zabíjania demonštrantov" v šiítskom meste Avámíja na východe krajiny, dodala AI.

Podľa Jamesa Lyncha, ktorý vedie blízkovýchodnej sekciu AI, sa stal Brindží "poslednou obeťou bezohľadných zákrokov saudskoarabských úradov proti mierumilovnému disidentovi". Verdikt nad ním označil za "absolútne hanebný".

Štátne médiá o odsúdení novinára neinformovali, poznamenala agentúra AFP. Brindží už strávil vo väzení dva roky. Súd mu udelil takisto osemročný zákaz cestovania a pokutu 50.000 rijálov (cez 10 tisíc eur).

V Saudskej Arábii, ktorá má okolo 25 miliónov obyvateľov, žijú podľa odhadov dva milióny šíitov. Mnohí z nich obývajú práve východnú oblasť, ktorá je bohatá na náleziská ropy. Šiíti sa už dlhú dobu sťažujú na diskrimináciu v krajine, ktorá vyznáva najstriktnejšiu vahhábitskú podobu sunnitského islamu.