Print this page

Facebookové komentáre Kotlebovh poslanca nakoniec len tak neprejdú Reprofoto

Hoci polícia odmietla začať trestné stíhanie poslanca strany ĽSNS Mariána Kotlebu, prípad týmto nekončí. Spozornelo Policajné prezídium aj Generálna prokuratúra.

Milan Mazurek z ĽSNS v oslavnom príspevku na Nemecko a Adolfa Hitlera na Facebooku napísal: „Neobhajujem žiadny režim, ale o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách z židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá," napísal. Keď sa stal poslancom, jeho profil s týmto vyjadrením zmizlo.
V jeho vyjadreniach vidia mnohí popieranie holokaustu. Podľa Zuzany Števulovej z Ligy za ľudské práva pri slovách o „údajnom" holokauste, vrahoch a mydlách mala polícia vzniesť obvinenie.

 

„Najmä vzhľadom na nepatrnú mieru závažnosti preverovaných výrokov je namieste otázka, či formou boja s konkrétnymi vyššie uvedenými názormi má byť trestný postih, teda právna represia, alebo argumentácia a presvedčovanie," argumentovala prešovská polícia.
Nadriadení sa rozhodli postup policajta preveriť.
Policajný prezident Tibor Gašpar podľa Denníka N požiadal generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby postup policajta preskúmal, rozhodnutie zrušil a upravil jeho postup. "Krajská prokuratúra v Prešove, ktorá vo veci vykonáva prokurátorský dohľad, si dnešného dňa vyžiadala spisový materiál na jeho preskúmanie," informovala Denník N Generálna prokuratúra s tým, že Krajská prokuratúra ju bude informovať o výsledkoch.

Nie je to prvý rasistický prejav Mazureka, predviedol sa aj počas útoku na arabskú rodinu a podobné statusy a vyjadrenia mal častejšie.