Print this page

Šéf vydavateľstva stiahol a upravil rozhovor s majiteľom RegioJetu, kde hovoril aj o Kotlebovi Foto: ĽSNS

Viacerí redaktori českého webu Aktualne.cz sa nahnevali, že majiteľ prepísal rozhovor so šéfom RegioJetu.

 


Web Aktualne.cz priniesol v utorok rozhovor s majiteľom RegioJetu Radimom Jančurom. V rozhovore majiteľ dopravnej spoločnosti, ktorá pôsobí aj na Slovensku, vysvetľuje, prečo oblepil autobusy fotkou českého ministra vnútra a zverejnil jeho a premiérové telefónne číslo. V rozhovore komentuje aj fotku, na ktorej si podáva ruku s Mariánom Kotlebom. Vysvetľuje to tým, že potreboval súhlas na linku z Bratislavy do Banskej Bystrice a Kotleba ho dal. „ On není úplně běžný fašista, protože byl zvolen lidem... Je to špatné, ale v tu chvíli to bylo poděkování. Na té fotce je vidět, že držím licenci. On mi říkal: "Ak sa mi to páči alebo nie, ja zákony Slovenska dodržujem, vydať vám ju musím." Ano, sice vyhrál volby kvůli romské otázce, ale kdyby v tom bylo něco nezákonného, určitě by byl odstaven,"povedal Jančura.

 

Rozhovor vyšiel v utorok ráno, no riaditeľ vydavatelstva Economia Vladimír Piskáček ho dal stiahnuť a neskôr sa objavil, ale viaceré pasáže boli vypustené s vysvetlením: "Vážení čtenáři, v dřívější verzi tohoto textu Aktuálně.cz zveřejnilo pasáže, které nebylo možné ověřit. Z rozhovoru jsme je tedy vypustili. Děkujeme za pochopení."

Niečo podobné sa stalo aj na Slovensku: Rattaj z J&T bol nespokojný, tak Trend zmenil rozhovor

U viacerých čitateľov toto rozhodnutie vyvolalo pobúrenie. Proti spôsobom vedenia sa postavili aj niektorí redaktori, ktorí poslali vedeniu list, v ktorom žiadali vysvetlenie: „Nesouhlasíme s vaším rozhodnutím stáhnout a posléze zcenzurovat rozhovor s Romanem Jančurou. Rozhovor našeho kolegy Jana Hejla považujeme za korektně a profesionálně vedený.... Vaše rozhodnutí poškozuje naši práci a důvěryhodnost, stejně jako pověst Aktuálně.cz i celé Economie. Od včerejšího dne musíme čelit reakcím veřejnosti a nejsme schopni vysvětlit, co se vlastně stalo – například proč z článku zmizela zmínka o agentuře Bison & Rose."

Z rozhovoru vypadla veta Jančuru o spoločnosti Bison&Rose a bývalom šéfovi ČEZ Martinu Romanovi: "Napsal jsem, že Martin Roman je největší zločinec v této zemi, největší z..d, a pokud on se bude zastávat takových lidí, pak je ještě větší z..d, neboť je politik".

Zásah vyvolal búrlivé diskusie, v ktorých novinári písali, že do odpovedi v rozhovore by sa zasahovať nemalo. Neskôr redakcia zverejnila ospravedlnenie a zverejnila pôvodný rozhovor.