Print this page

Hackeri Anonymous napadli weby Babišových firiem

Skupina Anonymus sa chce zamerať aj na ďalšie ciele okolo Babiša.

 


Hackeri zo skupiny Anonymous dnes napadli weby niektorých firiem patriacich českému ministrovi financií Andrejovi Babišovi(ANO), píše Lupa.cz. Žiadajú zrušenie elektronickej evidencie tržieb (EET) a zákona o hazardných hrách, ktorý umožňuje štátu blokovať webové stránky. Nedostupné boli dnes večer napríklad weby holdingu Agrofert a pekární Penam. Hovorca Agrofertu Karel Hanzelka ČTK potvrdil hackerské útoky. "Je to takzvaný DDoS útok," povedal. Pri tomto type napadnutí hackeri zahĺtia web požiadavkami z väčšieho množstva počítačov, čo môže viesť k výpadku stránok. Podľa hovorcu Agrofertu sú lokality holdingu a jeho firiem zabezpečené, ale proti podobnému útoku sa dá len ťažko brániť. "Spolupracujeme kvôli tomu s políciou, nie je to prvý pokus napadnúť web Agrofertu," dodal.

 

Skupina sa podľa serveru Lupa.cz chce zamerať tiež na ďalšie ciele okolo Babiša. Dokument Anonymous menuje spoločnosti Čepro, Uniles, PREOL a Wotan Forest. Hackeri sa plánujú sústrediť tiež na zamestnancov skupiny Agrofert, na ktorých chcú útočiť napríklad nevyžiadanou poštou na ich e-mailové adresy. Babiš má podnikateľské aktivy aj na Slovensku. V mediálnej oblasti pod Agrofert patrí vydavateľstvo Hospodárskych novín Mafra Slovakia.

"Žiadame bezodkladné zrušenie EET či zákona o cenzúre internetu, inak budú útoky pokračovať," cituje server odkaz Anonymous. Ministerstvo financií vedené Babišom podľa hackerov dostalo s novým zákonom o hazarde "takmer neobmedzenú právomoc cenzurovať internet". Skupina tiež vyzvala na zapojenie do útokov ďalších užívateľov internetu, ponúkla im k tomu inštalačný súbor spoločne s návodom na použitie, píše Lupa.cz. K požiadavkám Anonymous sa hovorca Agrofertu nechcel vyjadrovať.

Zákon o prísnejšej regulácii hazardu, ktorý dáva ministerstvu financií právo nariadiť blokovanie vybraných webových stránok, začiatkom júna podpísal prezident Miloš Zeman. Podľa Babiša má slúžiť len na blokovanie stránok s nepovoleným hazardom. Obavy z cenzúry internetu v súvislosti s novou úpravou vyjadrili opozičná ODS, doménové združenia CZ.NIC ale aj Česká pirátska strana. Kvôli zákonu sa chystajú obrátiť na Ústavný súd.

Ilustr.foto: Anonymous