Print this page

Vo Francúzsku obvinili 16 ročné dievča z plánovania teroru Reprofoto: youtube/Stephane Paris

Francúzska polícia zatkla šestnásťročné dievča, ktoré podľa vyšetrovateľov na internete velebilo takzvaný Islamský štát.

 

 

Podozrivá bola zatknutá v rámci protiteroristickej operácie v obci Melun na predmestí Paríža. Podľa vyšetrovateľov sa silne radikalizovala a na šifrovanej elektronickej pošte Telegram zachytili mnoho jej odkazov, ktoré propagujúcich IS. Vyjadrila tiež zámer prejsť k činu. Pri prehliadke v jej bydlisku sa nenašli žiadne zbrane či výbušniny.

Platformu pre posielanie okamžitých správ Telegram vytvorili v roku 2013 Rusi. Je terčom kritiky západných úradov, podľa ktorých sa kvôli svojmu kódovaciemu systému stala obľúbeným spôsobom komunikácie džihádistov. Prostredníctvom Telegramu sa dali dokopy aj dvaja islamisti, ktorí nedávno zavraždili kňaza pri omši v kostole vo francúzskej Normandii.

Neplnoletá dievčina skončila vo väzení a je stíhaná v čase, keď sa Francúzsko spamätáva z niekoľkých útokov džihádistov, ktoré si od začiatku minulého roka vyžiadali viac ako 200 obetí. V krajine platí výnimočný stav a mimoriadne bezpečnostné opatrenia.