Print this page

Europol zostavil adventný kalendár - z najhľadanejších zločincov

Európska policajná agentúra Europol vytvorila adventný kalendár, zostavený z portrétov najhľadanejších utečencov pred spravodlivosťou na starom kontinente. Cieľom je vraj urobiť budúci rok bezpečnejším. Kalendár je dostupný na internetovej stránke agentúry, na facebooku a na twitteri.

"Od 1. decembra budeme 23 dní zverejňovať meno jedného utečenca z jedného členského štátu," povedal agentúre AFP hovorca Europolu Gerald Hesztera. Ide podľa neho o zločincov, ktorí boli odsúdení za vraždy, únosy, terorizmus či obchodovanie s drogami.

Kalendár začína písmenom A ako Austria, a teda portrétom šesťdesiatročného Rakúšana menom Tibor Foco, ktorý bol odsúdený na doživotie za vraždu prostitútky, ktorú zastrelil v roku 1986. V roku 1995 však ušiel z väzenia a od tej doby je na úteku.

Video sa zločincom, po ktorom pátra Slovenská republika, bude dostupný 19. decembra, Česko príde na rad 6. decembra.

Od januárového spustenia internetovej stránky Europolu sa podarilo chytiť 24 zločincov, z toho deväť za pomoci občanov. "Dúfame, že zadržaním niektorého z utečencov dáme občanom pekný darček pod stromček," dodal hovorca.