Print this page

Walt Disney vyhral na čínskom súde spor o autorské práva

Čínsky súd dal za pravdu americkej spoločnosti Walt Disney v spore o autorské práva. Dve čínske firmy jej podľa agentúry Reuters musia zaplatiť odškodnenie za nelegálne kopírovanie niektorých prvkov jej filmu Autá a Autá 2 vo filme The Autobots.


Šanghajský súd odsúdil čínsku producentskú firmu Bluemtv a distribútora G-Point k pokute 1,35 milióna jüanov (185 tisíc eur) ako kompenzáciu za skopírovanie prvkov z filmov americkej spoločnosti. Podľa súdu čínska verzia okopírovala hlavné postavy áut, vytvorila podobný názov a podobné propagačné materiály.

Spoločnosť Walt Disney rozhodnutie súdu privítala. Režisér čínskeho filmu The Autobots CuO Ťien-Žung sa však cíti nevinný, tvrdí, že film Autá nikdy nevidel, a jeho obhajcovia na súde vyhlásili, že postavy áut vo filme boli vytvorené podľa skutočných automobilov. Režisér už skôr uviedol, že plánuje nakrútiť pokračovanie svojho filmu, aj keď mu zatiaľ chýbajú financie. Proti rozhodnutiu súdu sa plánuje odvolať.

V minulom roku uspeli na čínskom súde v spore o autorské práva americký basketbalista Michael Jordan alebo nemecká automobilka BMW.